Sposób przygotowania:
Duszaki
Marchewki, ziemniaczki i kiełbaska pokroić w talarki średniej grubości (ok. 3mm). Cebulkę pokroić w piórka, buraczki pokroić w cienkie półplasterki (tak aby wielkość miały zbliżoną do marchewek), kapuste zszatkowac. Boczek jeżeli jest wędzony wystarczy tylko pokroić w cienkie paseczki, jeżeli surowy, to po pokrojeniu należy go przesmażyć na patelni. SPOSÓB UKŁADANIA: 1. Naczynie żaroodporne smarujemy smalcem, układam ściśle kiełbaske (ważne aby to była pierwsza warstwa po warzywa mogą "przywrzeć") 2. Układamy ściśle na to ziemniaczki. 3. Następnie wrzucamy częsc marchewki, buraczków, resztę pokrojonej kiełbaski i cebulkę. Pieprzymy i posypujemy jarzynka. 4. Na to układamy kolejna warstwę ziemniaczków, następnie resztę warzyw i cebulkę. Posypujemy boczkiem (jeśli był smażony to wylewamy razem z tłuszczem). Posypujemy przyprawami. 5. teraz należy ułożyć ostatnią warstwę ziemniaczków i lekko posypać je przyprawami. Na to należy położyć w kilku miejsca 1-2 łyzki smalcu aby się nie spikło. naczynie przykryć i wstawić do piekarnika na 90 minut.