ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1008]

Duszona czerwona kapusta z jabłkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Doskonała duszona czerwona kapusta z jabłkiem, goździkami na słodko kwaśno, idealny dodatek do wielu dań obiadowych.

Duszona czerwona kapusta z jabłkiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Duszona czerwona kapusta z jabłkiem

 

  • kapusta czerwona 1 główka średnia,
  • smalec 1 łyżka,
  • jabłko 1 sztuka większe,
  • cebula 1 sztuka średnia,
  • goździki 4 sztuki,
  • ziele angielskie 2 sztuki,
  • liść laurowy 1 sztuka,
  • sól 2 łyżeczki,
  • cukier 2-3 łyżki,
  • ocet winny 1 łyżka,
  • pieprz mielony 1 łyżeczka,
  • przyprawa w płynie 2 łyżeczki,
  • mąka pszenna 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Duszona czerwona kapusta z jabłkiem
Kapustę drobno pokroić do miski i zalać wrzątkiem, wymieszać i zostawić na 10 minut, wodę z kapusty odlać.

W garnku na smalcu podsmażyć na złocisto pokrojoną drobno cebulę i jabłko obrane ze skórki.

Wsypać sparzoną kapustę, dodać sól, goździki, ziele angielskie, liść laurowy, cukier i pod przykryciem dusić do miękkości kapusty na mniejszym ogniu.

Na koniec dodać pieprz mielony, ocet jabłkowy, przyprawę w płynie i wymieszać, gotować z 2 minuty.

Na koniec wsypać mąkę i szybko wymieszać do zagęszczenia kapusty.
Duszona czerwona kapusta z jabłkiem
Jabłka i cebula doskonale razem smakują.
Duszona czerwona kapusta z jabłkiem
Zawsze kapustę pokrojoną zalewam wrzatkiem na parę minut i wodę wylewam z kapusty.
Duszona czerwona kapusta z jabłkiem
Kapustę gdy jest miękka posypac mąka i szybko wymieszać do zagęszczenia.