ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 682]

Duszona kapusta z papryką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Na szybko duszona kapusta biała z papryka na wywarze ze schabu z szybkowara, idealna kapusta do pieczywa czy do ziemniaków.

Duszona kapusta z papryką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Duszona kapusta z papryką

 

  • kapusta biała 1 główka mniejsza,
  • papryka 4 sztuki średnie,
  • wywar ze schabu z szybkowara 2,5 szklanki,
  • pieprz ziołowy b1 łyżeczka,
  • sól 1 łyżeczka,
  • cukier 2 łyżki,
  • ocet jabłkowy 1 łyżka,
  • mąka pszenna 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Duszona kapusta z papryką
Z kapusty usunąć zbędne liście, przekroić główkę na 4 części, powycinać głąb i twarde zgrubienia, kapustę drobno pokroić.

Z papryk usunąć gniazdka nasienne, opłukać i pokroić w kostkę.

Do garnka wlać wywar z szybkowara po schabowym mięsie. Dodać kapustę, paprykę, wymieszać. Dodać pieprz ziołowy, dusić pod przykryciem do miękkości kapusty z 40 minut na średnim ogniu.

Do smaku dodać sól, cukier, ocet jabłkowy, wymieszać.

Na koniec wsypać mąkę i szybko wymieszać do zagęszczenia kapusty, zdjąć z ognia.
Duszona kapusta z papryką
Kapusta powinna być dość drobno pokrojona.
Duszona kapusta z papryką
Wywar ze schabu z szybkowara jest idealny do kapusty.
Duszona kapusta z papryką
Po wsypaniu mąki od razu szybko mieszać do zagęszczenia i zdjąć z ognia.