Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 406]

Pizza bezglutenowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pizza na cieście bezglutenowym. Składniki do pizzy można dobrać dowolnie, według upodobań. Ja podałam przykładowe.

Pizza bezglutenowa Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pizza bezglutenowa

Ciasto:

Dodatki:

  • 100 g ketchupu pikantnego
  • 1 duża biała cebulka
  • 1 duży pomidor
  • 100 g szynki parmeńskiej
  • 100 g dużych, zielonych oliwek
  • 200 g sera żółtego
  • oregano do posypania
  • 1 kula mozzarelli

Sposób przygotowania:

Pizza bezglutenowa

Przygotowanie ciasta:

Pizza bezglutenowa
Ciasto bezglutenowe potrzebne do przygotowania pizzy

Drożdże rozkruszyć palcami i zasypać cukrem. Wlać mleko i dokładnie wymieszać. W osobnej misce wymieszać wszystkie mąki z solą. Do tej mieszanki stopniowo wlewać drożdże wymieszane z mlekiem, ciągle mieszając. Wlać oliwę, dodać żółtka, zagnieść ręcznie jednolite ciasto (zagniatać około 5 minut). Miskę zakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny.

Przygotowanie dodatków:

Pizza bezglutenowa
Dodatki do pizzy przygotowane do wyłożenia na wierzch

W tym czasie naszykować składniki: zetrzeć ser na tarce, oliwki, cebulę i pomidory pokroić w plasterki.

Wykładanie ciasta:

Pizza bezglutenowa
Ciasto na pizzę bezglutenową rozprowadzone na blasze

Naoliwić dłonie, i rozprowadzić nimi ciasto na blaszce 24x36 cm.

Pieczenie pizzy:

Pizza bezglutenowa
Pyszna pizza bezglutenowa przed upieczeniem w piekarniku

Ciasto nasmarować ketchupem. Wyłożyć ser, pomidory, oliwki, szynkę i cebulę. Mozzarellę porwać palcami i wyłożyć na wierzch. Pizzę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez 25 minut. Życzę smacznego!


Tagi:

pizza dania