Sposób przygotowania:
Pizza bezglutenowaPrzygotowanie ciasta:
Drożdże rozkruszyć palcami i zasypać cukrem. Wlać mleko i dokładnie wymieszać. W osobnej misce wymieszać wszystkie mąki z solą. Do tej mieszanki stopniowo wlewać drożdże wymieszane z mlekiem, ciągle mieszając. Wlać oliwę, dodać żółtka, zagnieść ręcznie jednolite ciasto (zagniatać około 5 minut). Miskę zakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny.
Przygotowanie dodatków:
W tym czasie naszykować składniki: zetrzeć ser na tarce, oliwki, cebulę i pomidory pokroić w plasterki.
Wykładanie ciasta:
Naoliwić dłonie, i rozprowadzić nimi ciasto na blaszce 24x36 cm.
Pieczenie pizzy:
Ciasto nasmarować ketchupem. Wyłożyć ser, pomidory, oliwki, szynkę i cebulę. Mozzarellę porwać palcami i wyłożyć na wierzch. Pizzę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez 25 minut. Życzę smacznego!