Sposób przygotowania:
Duszona karkówka z borowikami w śmietaniePrzygotowanie mięsa:
Karkówkę myjemy,osuszamy. Kroimy w plastry o grubości ok. 1,5 cm. Każdą porcję mięsa delikatnie rozbijamy tłuczkiem i nacieramy odrobiną przyprawy do mięs i pieprzu.
Na patelni rozgrzewamy olej. Każdy kawałek mięsa chwilkę obsmażamy z obu stron na tłuszczu.
Obsmażone mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Przygotowanie śmietany:
W 1/3 szkl. zimnej wody dokładnie roztrzepujemy zupę borowikową w proszku. Następnie wlewamy śmietanę i wszystko dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną śmietaną zalewamy plastry mięsa w naczyniu.
Etap końcowy:
Na zalane śmietaną mięso w naczyniu żaroodpornym wykładamy mrożone borowiki. Naczynie przykrywamy pokrywką.
Wkładamy do piekarnika. Pieczemy w ok. 1 godz. w 200 stopniach C.