Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Duszona karkówka z borowikami w śmietanie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tak przyrządzona karkówka z dodatkiem borowików może być podana na różnych rodzinnych imprezach jako główne danie.

Duszona karkówka z borowikami w śmietanie Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Duszona karkówka z borowikami w śmietanie

 

  • 1 kg nie przerośniętej ładnej karkówki wieprzowej
  • 1 op. zupy borowikowej w proszku
  • 40 dag mrożonych pokrojonych borowików
  • 300 ml śmietany 18 %
  • 2-3 łyżki oleju do obsmażenia mięsa
  • odrobinę przyprawy do mięs i pieprzu do smaku

Sposób przygotowania:

Duszona karkówka z borowikami w śmietanie

Przygotowanie mięsa:

Duszona karkówka z borowikami w śmietanie
Obsmażone kawałki mięsa przekładamy do naczynia żaroodpornego.

Karkówkę myjemy,osuszamy. Kroimy w plastry o grubości ok. 1,5 cm. Każdą porcję mięsa delikatnie rozbijamy tłuczkiem i nacieramy odrobiną przyprawy do mięs i pieprzu.

Na patelni rozgrzewamy olej. Każdy kawałek mięsa chwilkę obsmażamy z obu stron na tłuszczu.

Obsmażone mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego.

Przygotowanie śmietany:

Duszona karkówka z borowikami w śmietanie
W 1/3 szkl. wody rozprowadzamy zupę w proszku i mieszamy całość ze śmietaną

W 1/3 szkl. zimnej wody dokładnie roztrzepujemy zupę borowikową w proszku. Następnie wlewamy śmietanę i wszystko dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną śmietaną zalewamy plastry mięsa w naczyniu.

Etap końcowy:

Duszona karkówka z borowikami w śmietanie
Na przygotowane mięso ze śmietaną wykładamy mrożone borowiki

Na zalane śmietaną mięso w naczyniu żaroodpornym wykładamy mrożone borowiki. Naczynie przykrywamy pokrywką.

Wkładamy do piekarnika. Pieczemy w ok. 1 godz. w 200 stopniach C.