dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Duszona łopatka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Kawałki mięsa duszone w sosie pieczeniowym.

Duszona łopatka Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Duszona łopatka

 

  • 1/2 kg łopatki wieprzowej
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 por
  • 1 kostka pieczeniowa
  • 1 łyż mąki
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy
  • pęczek natki pietruszki
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Duszona łopatka
Mięso kroimy w zgrabne plastry. Każdy kawałek mięsa obsmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Przekładamy do garnka. Dodajemy pokrojoną marchew, pora i pietruszkę. Dodajemy kostkę i liść laurowy. Zalewamy wodą i całość dusimy do miękkości. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wyjmujemy mięso. Zaprawiamy sos mąką. Podgrzewamy do momentu, aż zgęstnieje. Dodajemy mięso i posiekaną zieleninę. Smacznego.
Duszona łopatka
Oczyszczonę mięso kroimy w zgrabne kawałki.
Duszona łopatka
Przesmażone mięso przekładamy do garnka z warzywami.