limonaa

limonaa

Starszy Kucharz
[Przepisów: 30]

Duszona soczewica z cebulką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

To pożywne, wegetariańskie danie główne

Duszona soczewica z cebulką

Składniki:

Duszona soczewica z cebulką

 

  • 1 szklanka suszonych grzybów shiitake
  • 1 szklanka wrzątku
  • 4 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 3 marchewki ekologiczne, pokrojone w cienkie plasterki
  • 8 ząbków czosnku, pokrojonych w cienkie plasterki
  • 3/4 szklanki soczewicy, przebranej i opłukanej
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 3/4 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 3/4 łyżeczki imbiru
  • pół łyżeczki otartej szałwii
  • 1 duża cebula, przekrojona na pół i w cienkie plasterki
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 szklanka mrożonego groszku

Sposób przygotowania:

Duszona soczewica z cebulką
Na początek zalewam wrzątkiem grzyby i odstawiam na 20 minut, żeby zmiękły. Po tym czasie wyjmuję grzyby, a płyn zachowuję. Odkrajam trzonki, kapelusze kroję w cienkie plasterki. Przecedzam płyn przez gęste sitko i odstawiam. Następnie rozgrzewam 3 łyżeczki oliwy na średnim ogniu w dużym rondlu. Wrzucam marchewkę i czosnek. Smażę ok 5 minut, aż marchewka zmięknie. Później dodaję soczewicę, pomidory, sól, kmin rzymski, imbir, szałwię, grzyby i zachowany płyn. Wlewam 3 szklanki wody i doprowadzam do wrzenia. Zmniejszam ogień, przykrywam i gotuję powoli ok 35 minut, aż soczewica zmięknie. Następnie rozgrzewam ostatnią łyżeczkę oliwy na dużej patelni na średnim ogniu. Wrzucam cebulę i cukier. Smażę 5 minut, często mieszając, aż cebula się przyrumieni. Na koniec na wierzch przygotowanych warzyw układam skarmelizowaną cebulę. Można również przyozdobić danie całymi marchewkami.