Sposób przygotowania:
Duszona soczewica z cebulką
Na początek zalewam wrzątkiem grzyby i odstawiam na 20 minut, żeby zmiękły. Po tym czasie wyjmuję grzyby, a płyn zachowuję. Odkrajam trzonki, kapelusze kroję w cienkie plasterki. Przecedzam płyn przez gęste sitko i odstawiam. Następnie rozgrzewam 3 łyżeczki oliwy na średnim ogniu w dużym rondlu. Wrzucam marchewkę i czosnek. Smażę ok 5 minut, aż marchewka zmięknie. Później dodaję soczewicę, pomidory, sól, kmin rzymski, imbir, szałwię, grzyby i zachowany płyn. Wlewam 3 szklanki wody i doprowadzam do wrzenia. Zmniejszam ogień, przykrywam i gotuję powoli ok 35 minut, aż soczewica zmięknie. Następnie rozgrzewam ostatnią łyżeczkę oliwy na dużej patelni na średnim ogniu. Wrzucam cebulę i cukier. Smażę 5 minut, często mieszając, aż cebula się przyrumieni. Na koniec na wierzch przygotowanych warzyw układam skarmelizowaną cebulę. Można również przyozdobić danie całymi marchewkami.
grazka
Juz czuje ten smak.5