szewczyk

szewczyk

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 101]

Duszona szynka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

smakowita duszona szynka krojona i podawana w plastrach,nazywa się też tą potrawę skwarkami bądź świerzyną

Duszona szynka

Składniki:

Duszona szynka

 

  • około 1,3 kg surowej szynki wieprzowej
  • opakowanie pikantnej marynaty kamis do mięs i drobiu
  • około pół szklanki oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • jedna średnia cebula
  • 2 szklanki wody

 

Sposób przygotowania:

Duszona szynka
Szynkę kroimy na grube plastry przez całą jej długość.(skwarki kraja się drobniejsze).Mniej więcej 6 plastrów.Mięso posypujemy z dwóch stron przyprawą z saszetki/ można użyć mieszanki soli, pieprzu, papryki.. w saszetce jednak znajduje się odpowiednia mieszanka przypraw.Na patelni wylewamy olej i kładziemy mięso. Obsmażamy z dwóch stron,na każdą około 7 minut.Można mięso parokrotnie przewracać,co sprawia że ładniej i szybciej dochodzi.Następnie posypujemy po całości drobno pokrojonym czosnkiem i wlewamy szklankę wody.Całość dusimy około 15minut do czasu kiedy większość wody wyparuje.Następnie znów dodajemy szklankę wody i posypujemy całość drobno posiekaną cebulką. Całość przykrywamy i dusimy około 25minut pod przykryciem. Od czasu do czasu,można mięso przewracać i sprawdzać czy oby nie wyparowało za dużo wody. Całość musi być nią przykryta i dusić się do miękkości.Wystarczy około 40 minut,ale gdy im mięso będzie dłużej dusiło się tym będzie bardziej mięciutkie.