Adam28

Adam28

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 88]

Duszona Wątróbka wieprzowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Duszona Wątróbka wieprzowa

Duszona Wątróbka wieprzowa

Składniki:

Duszona Wątróbka wieprzowa

 

  • 40 dag wątróbki wieprzowej
  • 3 dag słoniny
  • 2 dag maki
  • 1,5 dag tłuszczu
  • pieprz
  • sól
  • natka pietruszki siekanej

Sposób przygotowania:

Duszona Wątróbka wieprzowa
Wątróbkę myjemy i obieramy z błony, słoninę kroimy kostki i posypujemy pieprzem. Następnie szpikujemy wątróbkę słoniną, lekko posypujemy mąką i smażymy z dwóch stron na rozgrzanym tłuszczu do czasu aż się zarumieni. Wlewamy 1,5 litra wody i dusimy powoli pod przykryciem ok 20 minut. Sos oprószyć mąką, solimy i gotujemy łącząc ze śmietaną. Wątróbka od środka powinna mieć kolor lekko różowy. Podajemy pokrojona w grube plastry, ułożone na półmisku z sosem i posypujemy natką pietruszki. Można podawać z ziemniakami.