graciana3

graciana3

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 245]

duszona wątróbka z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

wątróbkę podaje z chlebem

duszona wątróbka z pieczarkami

Składniki:

duszona wątróbka z pieczarkami

 

  • 0,5 kilograma wątróbki cielęcej
  • 1 litr mleka
  • 20 deko pieczarek
  • 250 ml.czerwonego wytrawnego wina
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka mąki
  • sól,pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

duszona wątróbka z pieczarkami
wątróbkę umyć i zalać mlekiem i moczyć przez około 1 godziny,następnie wyjąć z mleko osuszyć i pokroić na małe kawałki,pieczarki umyć i pokroić w plasterki,na patelni rozgrzać olej,na rozgrzany włożyć wątróbkę oprószoną mąką ,zrumienić ja z dwóch stron ,następnie zalać ja na patelni winem ,dodać koncentrat pomidorowy,pokrojone pieczarki ,i wszystko dusić na małym ogniu przez 0,5 godziny ,doprawić sola i pieprzem do smaku dusić jeszcze przez 2 minuty i podawać gorącą