kasienka1987

kasienka1987

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 144]

Duszone kotlety w cebulowej pierzynce

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Mięsko rozpływa się w ustach i świetnie komponuje się nie tylko z dodatkiem ziemniaków .

Duszone kotlety w cebulowej pierzynce

Składniki:

Duszone kotlety w cebulowej pierzynce

 

  • 3 kotlety wieprzowe
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz
  • przyprawa delkat do mięs Knorr
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • na surówkę:
  • pół posiekanego w talarki pora
  • marchewka starta na tarce o gróbych oczkach
  • garść posiekanej kapusty pekińskiej
  • 2 łyżki kwaśnej smietany
  • pieprz,sól,ocet do smaku

 

 

  • dodatkowo ok 1/2 kg ziemniaków (ok 1/3 łyżki soli)

 

 

Sposób przygotowania:

Duszone kotlety w cebulowej pierzynce
Kotlety przyprawiamy pieprzem i przyprawą delikat , obsmażamy z obydwóch stron na niewielkiej ilości oleju . Później dolewamy pół szkl. wody , kiedy jej ilość zmniejszy się o połowę dorzucamy posiekany czosnek i cebulę. dolewamy jeszcze pół szkl. wody , gotujemy ok 45 min aż płyn odparuje i zrobi się sos a mięsko będzie miękkie. W razie potrzeby doprawiamy solą lub vegetą. Do miski przekładamy pora, marchew i kapustę mieszamy ze śmietaną doprawiamy solą, octem i pieprzem do smaku. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie . Gotowe mięsko wykładamy obok ziemniaków i surówki.