katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1651]

Duszony karczek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Karczek jako dodatek do obiadu.

Duszony karczek

Składniki:

Duszony karczek

 

  • karczek 5 plastrów
  • cebula 1 szt
  • przyprawa "GYROS"
  • mąka
  • sól
  • pieprz
  • olej

Sposób przygotowania:

Duszony karczek
Mięso lekko rozbijamy dłonią albo drewnianym tłuczkiem. Oprószamy przyprawą. Cebulę obieramy, kroimy w piórka albo krążki. Plastry karczku obtaczamy w mące i obsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy cebulę i razem przesmażamy. Podlewamy wodą tak by zakryła mięso. Dusimy na małym ogniu sprawdzając by mięso nie przywarło do patelni. Doprawiamy do smaku i dusimy do miękkości. Jeśli chcemy więcej sosu można podlać wodą i zagęścić mąką.