Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Dwukolorowe ciasto kokosowo-bananowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Banalnie proste i szybkie w przygotowaniu, ale bardzo smaczne ciasto.

Dwukolorowe ciasto kokosowo-bananowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dwukolorowe ciasto kokosowo-bananowe

 

  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 0,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 dojrzałe banany

Sposób przygotowania:

Dwukolorowe ciasto kokosowo-bananowe
Do miski przesypać oba rodzaje mąki. Dodać do nich cukier, proszek do pieczenia i wiórki kokosowe. Dokładnie wymieszać. Do sypkich składników dodać jajko, olej i mleko. Banany obrać i rozgnieść widelcem. Dodać je do sypkich składników. Wszystko wymieszać łyżką. Przygotowane ciasto podzielić na 2 części. Do jednej części ciasta dodać kakao i wymieszać. Średnią tortownicę (ok. 22 cm) wysmarować tłuszczem i posypać mąką. Wyłożyć do niej część ciasta z kakao, wyrównać powierzchnię. Na ciemnym cieście rozłożyć jasną część ciasta.Ciasto piec w 180 stopniach przez ok. 45 minut (sprawdzić patyczkiem). Upieczone ciasto można polukrować.
Dwukolorowe ciasto kokosowo-bananowe
Sypkie składniki oprócz kakao przesypane do miski.
Dwukolorowe ciasto kokosowo-bananowe
Jajko olej mleko i banany dodane do sypkich składników.
Dwukolorowe ciasto kokosowo-bananowe
Połowa ciasta wymieszana z kakao i wyłożona do tortownicy.
Dwukolorowe ciasto kokosowo-bananowe
Jasne ciasto rozłożone na cieście ciemnym.

Tagi:

jajko jajka