lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Dwukolorowe ciasto ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ciasto wyszło pyszne i kolorowe .

Dwukolorowe ciasto ze śliwkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dwukolorowe ciasto ze śliwkami

 

  • margaryna 200 gram rozpuszczona
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 4 jajka
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • ¾ szklanki mleka czekoladowego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • kakao 2 łyżki
  • migdały tarte BackMit posypujemy śliwki 4 łyżki

 

  • Dodatkowo:

 

  • ok. 300 g śliwek bez pestek
  • cukier puder do udekorowania ciasta
  • cukier truskawkowy Royal Brand 4 łyżki do posypania śliwek

Sposób przygotowania:

Dwukolorowe ciasto ze śliwkami
Zmiksowałam jaja z cukrem na puch. Rozpuściłam margarynę i dodałam do zmiksowanych jaj. Mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia dodawałam partiami i miksowałam . Dodałam ocet balsamiczny na końcu. Podzieliłam ciasto na połowę. Jedną cześć przelałam do formy wysmarowanej margaryną i posypana mąką . Śliwki umyłam przekroiłam na połowę i wyjęłam pestki . Układałam na jasnym cieście na całej powierzchni ( śliwki były kwaśne posypałam je cukrem truskawkowym i tartymi migdałami. Do drugiej cześć ciasta dolałam mleko czekoladowe i 2 łyżki kakao wymieszałam i wylałam ciasto na śliwki. Piekłam 60 minut w 170 stopniach .
Dwukolorowe ciasto ze śliwkami
Zmiksowałam jaja z cukrem na puch. Rozpuściłam margarynę i dodałam do zmiksowanych jaj. Mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia dodawałam partiami i miksowałam . Dodałam ocet balsamiczny na końcu.
Dwukolorowe ciasto ze śliwkami
Podzieliłam ciasto na połowę. Jedną cześć przelałam do formy wysmarowanej margaryną i posypana mąką . Etap 2
Dwukolorowe ciasto ze śliwkami
Śliwki umyłam przekroiłam na połowę i wyjęłam pestki . Układałam na jasnym cieście na całej powierzchni ( śliwki były kwaśne posypałam je cukrem truskawkowym i tartymi migdałami.
Dwukolorowe ciasto ze śliwkami
Do drugiej cześć ciasta dolałam mleko czekoladowe i 2 łyżki kakao wymieszałam i wylałam ciasto na śliwki. Piekłam 60 minut w 170 stopniach . Etap 4