jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Dwukolorowy chlebek

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Najlepiej smakuje posmarowany masłem czekoladowym, dżemem lub z miodem! Do tego szklanka mleka i mamy pyszne śniadanie z domowym pieczywem:).

Dwukolorowy chlebek Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dwukolorowy chlebek

 

  • Blaszka 36x12 cm
  • Składniki:
  • 550 gram mąki pszennej tym 650,
  • 45 g świeżych drożdży,
  • ok 1,5 szklanki letniej wody,
  • 2 łyżki oleju,
  • 2 płaskie łyżki kakao,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1,5 łyżeczki cukru trzcinowego,
  • jajko do posmarowania wierzchu,

 

Sposób przygotowania:

Dwukolorowy chlebek
Z wody, drożdży, cukru oraz 4 łyżek mąki przygotowujemy rozczyn. W tym celu rozpuszczamy cukier i drożdże w wodzie , dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Gotowy pozostawiamy na około 10 minut by podrósł. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy do niej olej, sól oraz przygotowany rozczyn. Z składników znajdujących się w misce zagniatany ciasto (ok 15 minut). Gotowe dzielimy na dwie części. Do jednej z nich dodajemy kakao oraz około 1-2 łyżki wody.Kakaowe ciasto wyrabiamy do momentu jak uzyskamy jednolity kolor. Tak przygotowane ciasto jasne oraz ciemne w osobnych miseczkach pozostawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasta wykładamy na stolnicę. Każde z nich wałkujemy na prostokąt. Na jasny prostokąt nakładamy ciemny. Całość luźno zwijamy w roladę. Gotową przekładamy na przygotowaną blaszkę. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem. Chlebek pozostawiamy na około 15 minut do podrośnięcia. Następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 60 minut w 180°C. W razie potrzeby pod koniec pieczenia wierzch przykrywamy złotkiem, by nie zrumienił się zbytnio! Gotowy chleb wyjmujemy i studzimy na kratce.
Dwukolorowy chlebek
Do przygotowanych sypkich składników dodajemy rozczyn
Dwukolorowy chlebek
Gotowe ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej z nich dodajemy kakao
Dwukolorowy chlebek
Zarówno białą jak i kakaową część pozostawiamy do wyrośnięcia
Dwukolorowy chlebek
Rozwałkowane ciasta nakładamy na siebie-zwijamy roladę