Sposób przygotowania:
Dwukolorowy chlebek
Z wody, drożdży, cukru oraz 4 łyżek mąki przygotowujemy rozczyn. W tym celu rozpuszczamy cukier i drożdże w wodzie , dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Gotowy pozostawiamy na około 10 minut by podrósł. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy do niej olej, sól oraz przygotowany rozczyn. Z składników znajdujących się w misce zagniatany ciasto (ok 15 minut). Gotowe dzielimy na dwie części. Do jednej z nich dodajemy kakao oraz około 1-2 łyżki wody.Kakaowe ciasto wyrabiamy do momentu jak uzyskamy jednolity kolor. Tak przygotowane ciasto jasne oraz ciemne w osobnych miseczkach pozostawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasta wykładamy na stolnicę. Każde z nich wałkujemy na prostokąt. Na jasny prostokąt nakładamy ciemny. Całość luźno zwijamy w roladę. Gotową przekładamy na przygotowaną blaszkę. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem. Chlebek pozostawiamy na około 15 minut do podrośnięcia. Następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 60 minut w 180°C. W razie potrzeby pod koniec pieczenia wierzch przykrywamy złotkiem, by nie zrumienił się zbytnio! Gotowy chleb wyjmujemy i studzimy na kratce.