Sposób przygotowania:
Dymek z pianą i truskawkami
Mąkę posiewam z masłem, następnie dodaję żółtka, proszek do pieczenia i cukier puder. Zagniatam ciasto. Około 1/3 część ciasta owijam folią spożywczą i wkładam na godzinę do zamrażalnika, pozostałą częścią wykładam natłuszczoną formę.
Truskawki myję, osuszam, usuwam szypułki. Kroję na połówki i układam na cieście przecięciem do dołu. Kakao wsypuję do sitka i oprószam nim truskawki.
Białka ubijam na sztywną pianę ze szczyptą soli, wciąż ubijając wsypuję powoli cukier, a pod koniec mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny.
Ciasto wyjęte z zamrażalnika dzielę na dwie równe części. Jedną ścieram na tarce o dużych oczkach na truskawki. Nakładam pianę i na nią ścieram drugą część zamrożonego ciasta.
Piekę w temperaturze 180ºC, przez około 50 - 60 minut.
Truskawki myję, osuszam, usuwam szypułki. Kroję na połówki i układam na cieście przecięciem do dołu. Kakao wsypuję do sitka i oprószam nim truskawki.
Białka ubijam na sztywną pianę ze szczyptą soli, wciąż ubijając wsypuję powoli cukier, a pod koniec mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny.
Ciasto wyjęte z zamrażalnika dzielę na dwie równe części. Jedną ścieram na tarce o dużych oczkach na truskawki. Nakładam pianę i na nią ścieram drugą część zamrożonego ciasta.
Piekę w temperaturze 180ºC, przez około 50 - 60 minut.
marietta