Marika_1961

Marika_1961

Szef Kuchni
[Przepisów: 60]

Dymek z pianka i truskawkami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

przepis z zbioru ksiazki kucharskiej gosci weselnych

Dymek z pianka i truskawkami

Składniki:

Dymek z pianka i truskawkami

 

  • Ciasto:
  • 3 szklanki maki
  • 6 zoltek
  • 1 i 172 kostki margaryny
  • 1 lyzeczka cukru pudru
  • 1/2 opakowania proszku do pieczenia
  • Wierzch:
  • 6 bialek
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 3 lyzki maki ziemniaczanej
  • 1 lyzka kakao
  • 17" lyzeczko soku z cytryny
  • 3/4-1 kg truskawek

Sposób przygotowania:

Dymek z pianka i truskawkami
1.Do maki dodac zoltka,proszek do pieczenia,cukier puder oraz margaryne.Zagniesc ciasto.Mniej wiecej1/3 ciasta wlozyc do zamrazalnika na 2 godziny.Pozostalym ciastem wylepic spod tortownicy. 2.truskawki pokroic na polowki i ukladac na ciescie.Opruszyc lekko kakao. 3.Bialka ubic z cukrem na sztywna piane,dodajac pod koniec make ziemniaczana i sok z cytryny. 4.Ciasto wyjete z zamzazarki podzielic na dwie czesci.Jedna zetrzec na pazurkach na truskawki.Nalozyc piane i na nia zetrzec druga czesc zamrozonego ciasta. 5.Piec 40-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180-200°C