Sposób przygotowania:
Dynia faszerowana
Przygotować dwie większe dynie- odciąć wierzchy i usunąć wnętrze. Przyszykować w miseczkach pozostałe składniki: małą dynię obrać, oczyścić i pokroić na kosteczkę. Umyty filet kurczaka pokroić na kawałki, cebulę na grubsze półplasterki, a pomidory na ósemki albo drobniej. Dwie większe dynie wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 15-20 minut bez wierzchów w temp. 200 stopni. Po tym czasie nakładamy wierzchy i pieczemy jeszcze przez jakieś 15-20 minut, pod koniec można przykręcić piekarnik do 150-160 st. W tym czasie, kiedy dynia się piecze- szykujemy nadzienie. Na tłuszczu podsmażamy lekko kurczaka doprawionego solą, pieprzem, curry i papryką. Następnie wsypujemy kaszę i zalewamy 2 szkl. bulionu, gotujemy ok. 15 min. Dodajemy dynię w kostkach, a po kilku minutach pomidorki i zeszkloną w oddzielnym naczyniu cebulę. Dodajemy majeranek- niezbyt dużo i ewentualnie doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Tym farszem napełniamy dynie i przykrywamy wierzchami. U mnie tego farszu jeszcze zostało, wiec można dokładać, a pieczona dynia jest bardzo smaczna- zresztą to już zależy od smaku i gustu :) Zaskakujący smak, danie wspaniałe na obiad albo na kolację. Na prawdę warto spróbować, bo jest przepyszne !!! SMACZNEGO :)
Babciagramolka
AnetaŚw