Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Dynia słodko-kwaśno-pachnąca

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

złote, pachnące kuleczki to smaczny, słodko-kwaśny dodatek do wędlin i mięs...

Dynia słodko-kwaśno-pachnąca

Składniki:

Dynia słodko-kwaśno-pachnąca

 

  • ok. 2 kg dyni
  • 2 szkl. octu spirytusowego 10%
  • 2 szkl. wody
  • 1 duża cytryna
  • pół laski wanili albo ew. 2 op. cukru wanilinowego 8g
  • 2 szkl. cukru
  • 1 łyżka goździków ok. 12-15 szt.
  • kawałek kory cynamonu ok. 5 cm (połamana na mniejsze kawałki)
  • kawałeczek świeżego imbiru ok. 2-3 cm (jeśli ktoś nie lubi można zrezygnować)

 

Sposób przygotowania:

Dynia słodko-kwaśno-pachnąca
Dynię oczyścić z pestek, obrać cieniutko ze skórki, przełożyć do miski. Z miąższu wykroić kuleczki spacjalną łyżeczką. Jeśli ktoś takiej nie posiada można miąższ pokroić w dużą kostkę albo słupki...Ocet zmieszać z wodą, zalać dynię i wstawić na noc do lodówki. Imbir obrać, pokroić w paseczki lub słupki. Wanilię przekroić wzdłuż na połówki, zeskrobać miąższ a laskę pokroić na mniejsze kawałki. Cytrynę wyszorować, sparzyć, obrać cieniutko skórkę - tylko tę żółtą część - pokroić w paseczki. Następnego dnia dynię odcedzić, zalewę zagotować dodając cynamon, cukier zwykły, wanilę (miąższ i kawałeczki), goździki, skórkę cytrynową oraz imbir. Po kilku minutach gotowania dodać połowę dyni i gotować na malutkim ogniu aż zrobi się nieco szklista - ok. 30-40 min., wyjąć, przełożyć kuleczki do wyparzonych słoików, usmażyć resztę dyni. Zalać wrzącą zalewą z przyprawami, zakręcić wyparzonymi nakrętkami i odstawić do ostygnięcia do góry dnem. Można dla pewności pasteryzować ok. 15-20 min., ale przyznam, że tego nie robię jeśli zalewa i kulkeczki są gorące.

Tagi:

dynia