Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Dynia z papryką w śmietanie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Cebulę obrać, pokrajać w talarki, dodać do niej opłukaną, pokrojoną w paseczki

Dynia z papryką w śmietanie

Składniki:

Dynia z papryką w śmietanie

 

  • 60 dag dyni
  • 25 dag strąków papryki
  • 1/2 łyżki tłuszczu
  • 1 łyżka mąki
  • 1/2 szkl śmietany
  • sól
  • cukier do smaku
  • 1 łyżka siekanej natki lub koperku
  • 1 duża cebula

Sposób przygotowania:

Dynia z papryką w śmietanie
Cebulę obrać, pokrajać w talarki, dodać do niej opłukaną, pokrojoną w paseczki paprykę. Zalać niewielką ilością wrzącej wody (ok 1/2 szkl). Osolić, dodać tłuszcz, szczyptę cukru i dusić w rondlu do miękkości. Pod koniec włożyć oczyszczoną, pokrajaną w słupki dynię i dusić razem jeszcze 8-10 minut. Mąkę wymieszać ze śmietaną, dodać do dyni i zagotować. Wyłożyć na salaterkę i posypać zieleniną.

Tagi:

dynia papryka