SUPERPRZEPIS

Dyniowa komosa ryżowa w papryce

  • Netka
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4
Dyniowa komosa ryżowa w papryce Więcej zdjęć (7)

Pyszna, zdrowa potrawa w postaci dyniowej komosy ryżowej zapiekanej w papryce. Komosa ryżowa jest bardzo zdrowa, a odpowiednio przygotowana, również bardzo smaczna.

Składniki:

Dyniowa komosa ryżowa w papryce

 

  • 3/4 szklanki komosy ryżowej
  • 3 łyżki gęstego, mocno pomarańczowego, domowego pure z dyni
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka w proszku
  • kurkuma
  • szczypiorek
  • 1 łyżka oleju ( u mnie kokosowy)
  • 3 duże papryki (zielona, czerwona, żółta)
  • 6 cienkich plasterków boczku
  • parmezan lub żółty ser
  • szczypiorek do dekoracji

Sposób przygotowania:

Dyniowa komosa ryżowa w papryce
Komosę ryżową zalać wrzątkiem, pozostawić na 10 minut, odcedzić, zalać ponownie wodą i gotować przez około 5 minut lub do czasu aż będzie miękka.

Na patelni rozgrzać olej, dodać komosę oraz pure z dyni. Dobrze wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką suszoną oraz kurkumą. Dodać posiekany szczypiorek.

Papryki umyć, przekroić na pól, wydrążyć niepotrzebne części ze środka.

Każdą część papryki wyłożyć w środku plasterkiem boczku.

Do każdej części nałożyć komosę, papryki z komosą ułożyć na blaszce do pieczenia i posypać startym parmezanem.

Zapiekamy w piekarniku w 180 C, przez około 20 minut.

Tak przygotowana komosa, zapieczona w papryce, smakuje naprawdę wybornie.

Gorąco polecam :)
Dyniowa komosa ryżowa w papryce
Sparzoną komosę ryżową ugotować do miękkości
Dyniowa komosa ryżowa w papryce
Komosę ryżową podgrzał z pure z dyni, wymieszać
Dyniowa komosa ryżowa w papryce
Polowki papryk obkleic w środku plasterkami boczku
Dyniowa komosa ryżowa w papryce
następnie napelnic farszem z dyniowej komosy ryżowej
Dyniowa komosa ryżowa w papryce
papryki z komosa ulozyc na blaszce i posypać startym serem
Dyniowa komosa ryżowa w papryce
upieczone

Tagi:

obiad danie