Sposób przygotowania:
Galareta z piersią z kurczaka podana w inny sposóbWykonanie:
Najpierw wywar rosołowy robimy:
Do garnka wlewamy wodę kolo 2 litrów ( trochę się wygotuje ale to nic). Wkładamy włoszczyznę (marchew, por, seler, pietruszkę ), dodajemy ziele i listek laurowy. Wkładamy pierś z kurczaka i 2 skrzydełka drobiowe. Gotujemy na małym ogniu ze 2 godzinki by rosół nie był mętny, a powoli dochodził do siebie. Doprawiamy solą i pieprzem i gotowe.
Kiedy nam się wywar ugotuję to przecedzamy rosół marchew i pierś z kurczaka użyjemy do galarety. Marchew kroimy w drobną kostkę, pierś z kurczaka również drobno kroimy( jak będzie się rozwarstwiać to niczemu nie będzie przeszkadzać).
Do wyparzonych wydmuszek wkładamy kukurydzę marchew, pierś z kurczaka i natkę pietruszki. Tak do połowy napełniamy.
Do szklanki wsypujemy żelatynę (na 2 litry wody odmierzyć) i zalewamy odrobina zimnej wody by nam spęczniała. Do odcedzonego wywaru z rosołu wkładamy żelatynę ( spęczniałą) i mieszamy do rozpuszczenia ( nie gotujemy bo żelatyna nam się nie zetnie).
Zalewamy teraz nasze wydmuszki do pełna i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Kiedy nam zastygną obieramy ze skorupek i podajemy.
Może to być śniadanie, kolacja lub przystawka na imprezę.
Wyszły 24 szt.
Justi2401
lalunia