SUPERPRZEPIS

Dyniowa straciatella

  • 1
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 19
Dyniowa straciatella Więcej zdjęć (5)

Jak co roku ogarnia mnie szaleństwo dyniowych wypieków:). Tym razem powstał lekki torcik o złoto- brązowych, jesiennych barwach. To wymarzony deser dla miłośników dyni i czekolady:).

Składniki:

Dyniowa straciatella

Biszkopt czekolado- orzechowy (tortownica 24 cm)

Dyniowa straciatella:

  • 0,5 litry śmietanki 30%,
  • 250 gram sera białego z wiaderka,
  • 1,5 szklanki gęstego puree z dyni,
  • cukier puder do smaku,
  • 1 czekolada gorzka,
  • 7 zaokrąglonych łyżeczek żelatyny,

Dyniowo-pomarańczowa galaretka:

  • ok 1,5kg dyni (waga po obraniu),
  • 2 galaretki pomarańczowe,
  • Około 3 łyżki cukru do smaku,
  • kwasek cytrynowy do smaku

WYKOŃCZENIE:

  • ¾ tabliczki gorzkiej czekolady,
  • cukier puder do posypania przed podaniem

Sposób przygotowania:

Dyniowa straciatella

ETAP 1

Dyniowa straciatella
Przygotowany biszkopt studzimy dokładnie

Żółtka oddzielamy od białek. Biała ubijamy. Do ubitych dodajemy stopniowo cukier. Gdy ten się rozpuści dodajemy żółtka. Ubijamy na puszystą masę. Do gotowej wsypujemy wymieszane sypkie składniki ( mąką, proszek do pieczenia, kakao, orzechy) oraz wlewamy olej. Całość delikatnie mieszamy.
Gotowe ciasto wylewamy na przygotowaną tortownicę. Biszkopt pieczemy około 20 minut w 180°C. Gotowy wyjmujemy i studzimy.

ETAP 2

Dyniowa straciatella
Pod koniec do ubitych składników dodajemy dynię

STRACIATELLA: Czekoladę ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Żelatynę rozpuszczamy w około 0,5 szklanki wody. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dodajemy ser, a następnie dynię.

ETAP 3

Dyniowa straciatella
Do przygotowanej masy dodajemy czekoladę

Całość dokładnie mieszamy i słodzimy do smaku według uznania. Na koniec wlewamy żelatynę. Miksujemy dokładnie. Do gotowej masy dodajemy czekoladę. Łączymy ją z masą za pomocą łyżki.

ETAP 4

Dyniowa straciatella
Po wyłożeniu dyniowej śmietanki torcik odstawiamy do zastygnięcia

Tak przygotowaną dyniową straciatellę wykładamy na upieczony biszkopt. Ciasto odstawiamy do lodówki by masa zastygła.
Między czasie przygotowujemy wierzchnią galaretkę.

ETAP 5

Dyniowa straciatella
Do dyni dodajemy galaretkę pomarańczową

GALARETKA: Dynie kroimy w kostkę i gotujemy. Miękką odcedzamy i miksujemy. Z tej porcji otrzymałam 1 litr musu dyniowego. Mus stawiamy na gazie i zagotowujemy. Do ciepłej dyni dodajemy galaretkę . Masę dokładnie mieszamy do rozpuszczenia galaretki. Słodzimy ją do smaku i doprawiamy kwaskiem cytrynowym. Następnie zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do ostudzenia.
Tężejącą dyniową galaretkę wykładamy na zastygniętą masę. Wierzch wyrównujemy i torcik ponownie odstawiamy do chłodu.

WYKOŃCZENIE: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Płynną rozprowadzamy cienką warstwą na płaskiej powierzchni. Odstawiamy do zastygnięcia. Za pomocą ostrego noża delikatnie ścinamy zastygnięta czekoladę wykonując czekoladowe rurki.
Rurkami dekorujemy wierzch torcika.