Sposób przygotowania:
Dyniowa straciatellaETAP 1
Żółtka oddzielamy od białek. Biała ubijamy. Do ubitych dodajemy stopniowo cukier. Gdy ten się rozpuści dodajemy żółtka. Ubijamy na puszystą masę. Do gotowej wsypujemy wymieszane sypkie składniki ( mąką, proszek do pieczenia, kakao, orzechy) oraz wlewamy olej. Całość delikatnie mieszamy.
Gotowe ciasto wylewamy na przygotowaną tortownicę. Biszkopt pieczemy około 20 minut w 180°C. Gotowy wyjmujemy i studzimy.
ETAP 2
STRACIATELLA: Czekoladę ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Żelatynę rozpuszczamy w około 0,5 szklanki wody. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dodajemy ser, a następnie dynię.
ETAP 3
Całość dokładnie mieszamy i słodzimy do smaku według uznania. Na koniec wlewamy żelatynę. Miksujemy dokładnie. Do gotowej masy dodajemy czekoladę. Łączymy ją z masą za pomocą łyżki.
ETAP 4
Tak przygotowaną dyniową straciatellę wykładamy na upieczony biszkopt. Ciasto odstawiamy do lodówki by masa zastygła.
Między czasie przygotowujemy wierzchnią galaretkę.
ETAP 5
GALARETKA: Dynie kroimy w kostkę i gotujemy. Miękką odcedzamy i miksujemy. Z tej porcji otrzymałam 1 litr musu dyniowego. Mus stawiamy na gazie i zagotowujemy. Do ciepłej dyni dodajemy galaretkę . Masę dokładnie mieszamy do rozpuszczenia galaretki. Słodzimy ją do smaku i doprawiamy kwaskiem cytrynowym. Następnie zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do ostudzenia.
Tężejącą dyniową galaretkę wykładamy na zastygniętą masę. Wierzch wyrównujemy i torcik ponownie odstawiamy do chłodu.
WYKOŃCZENIE: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Płynną rozprowadzamy cienką warstwą na płaskiej powierzchni. Odstawiamy do zastygnięcia. Za pomocą ostrego noża delikatnie ścinamy zastygnięta czekoladę wykonując czekoladowe rurki.
Rurkami dekorujemy wierzch torcika.
Jagoda.L