Sposób przygotowania:
Ciasto straciatella z ryżem preparowanym
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier oraz cukier waniliowy, a następnie żółtka. Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 30-35 min w temp. 175 'C. Upieczone ciasto pozostawiamy do przestygnięcia a następnie dzielimy na dwa blaty. Jeden blat smarujemy dżemem. Żelatynę namoczyć w 1/4 szklanki wody i pozostawić, aż napęcznieje a następnie dodać kolejną 1/4 szklanki wrzącej wody i starannie i dokładnie wymieszać. Czekoladę kroimy w drobną kosteczkę, a biszkopty kruszymy. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodając pod koniec cukier puder i żelatynę, a następnie dodajemy biszkopty i czekoladę i dokładnie mieszamy łyżką. Masę schładzamy w lodówce ok 20 min. Schłodzoną masę nakładamy na biszkopt z dżemem i przykrywamy kolejnym blatem biszkoptowym. W 1/3 szklanki wody rozpuszczamy kawę. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem na puch. Dodajemy pozostałe składniki czyli orzechy włoskie, krem czekoladowy np. nutella oraz rozpuszczoną kawę i wszystko dokładnie miksujemy. Krem schładzamy ok 10-15 min, a następnie nakładamy na biszkopt. Posypujemy ryżem preparowanym i lukrujemy, tak, żeby ryż się nie osypywał. Smacznego !!
czarna-mamba
marietta