Sposób przygotowania:
Dyniowa zupa krem z morelą oraz żurawinową grzankąETAP 1:
Dynię obierz ze skórki, pokrój na małe kawałki i opłucz na sicie. Następnie przełóż ją do garnka, zalej bulionem i postaw na małym ogniu.
Gotuj na małym ogniu pod przykryciem aż dynia zmięknie.
Morele opłucz, usuń pestki i wrzuć do dyni. Gotuj jeszcze 10 minut. Po tym czasie zupę zestaw z ognia i zmiksuj blenderem na krem.
Dopraw zupę do smaku solą i pieprzem, szczyptą chili. Na końcu dodaj śmietankę i wymieszaj zupę.
Kromki bagietki posmaruj z obu stron masłem i zapiecz w piekarniku pod grillem przez 10 minut w temp. 100 stopni lub w tosterze.
Gotowe grzanki posmaruj żurawinową konfiturą i podawaj z zupą.
Z podanych składników otrzymasz cztery porcje zupy.
SylaUla