kontakt1982

kontakt1982

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 262]

Dyniowa zupa krem z morelą oraz żurawinową grzanką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Prawdziwy jesienny komfort food. Pyszna rozgrzewająca zupa z morelowym twistem, soczyście pomarańczowa.

Dyniowa zupa krem z morelą oraz żurawinową grzanką

Składniki:

Dyniowa zupa krem z morelą oraz żurawinową grzanką

 

  • 1 mała dynia hokkaido (60-70 dag)
  • 4-5 sztuk moreli
  • 1/2 litra wywaru warzywnego
  • szczypta chili w proszku
  • 2-3 łyżki słodkiej śmietanki 30%

 

Sposób przygotowania:

Dyniowa zupa krem z morelą oraz żurawinową grzanką

ETAP 1:

Dynię obierz ze skórki, pokrój na małe kawałki i opłucz na sicie. Następnie przełóż ją do garnka, zalej bulionem i postaw na małym ogniu.

Gotuj na małym ogniu pod przykryciem aż dynia zmięknie.

Morele opłucz, usuń pestki i wrzuć do dyni. Gotuj jeszcze 10 minut. Po tym czasie zupę zestaw z ognia i zmiksuj blenderem na krem.

Dopraw zupę do smaku solą i pieprzem, szczyptą chili. Na końcu dodaj śmietankę i wymieszaj zupę.

Kromki bagietki posmaruj z obu stron masłem i zapiecz w piekarniku pod grillem przez 10 minut w temp. 100 stopni lub w tosterze.

Gotowe grzanki posmaruj żurawinową konfiturą i podawaj z zupą.

Z podanych składników otrzymasz cztery porcje zupy.


Tagi:

zupa krem