Sposób przygotowania:
Zupa ogórkowa
Mięso opłukujemy, przekładamy do garnka, zalewamy 2 l wody. Dodajemy włoszczyznę, ziele angielskie, listki laurowe, pieprz w ziarnach, sól. Zagotowujemy. Gotujemy na wolnym ogniu 1,5 godziny. W międzyczasie obieramy ziemniaki, kroimy je w kostkę. Ogórki ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Po 1,5 godziny gotowania bulionu wyjmujemy mięso i włoszczyznę, bulion przecedzamy przez sito. Marchewki z włoszczyzny kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do bulionu. Dodajemy też ziemniaki. Gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie (ok.20 minut). Dodajemy ogórki. Gotujemy 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.
Na koniec zabielamy zupę śmietaną (najpierw ją hartujemy - mieszamy w kubku z małą ilością zupy).
Po 1,5 godziny gotowania bulionu wyjmujemy mięso i włoszczyznę, bulion przecedzamy przez sito. Marchewki z włoszczyzny kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do bulionu. Dodajemy też ziemniaki. Gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie (ok.20 minut). Dodajemy ogórki. Gotujemy 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.
Na koniec zabielamy zupę śmietaną (najpierw ją hartujemy - mieszamy w kubku z małą ilością zupy).