Ag.Zetka

Ag.Zetka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 449]

Zupa ogórkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ogórkowa to jedna z moich ulubionych zup. Najbardziej smakuje mi taka na bulionie mięsnym - na żeberka wieprzowym i na mięsie z kurczaka.

Zupa ogórkowa

Składniki:

Zupa ogórkowa

 

Sposób przygotowania:

Zupa ogórkowa
Mięso opłukujemy, przekładamy do garnka, zalewamy 2 l wody. Dodajemy włoszczyznę, ziele angielskie, listki laurowe, pieprz w ziarnach, sól. Zagotowujemy. Gotujemy na wolnym ogniu 1,5 godziny. W międzyczasie obieramy ziemniaki, kroimy je w kostkę. Ogórki ścieramy na tarce o grubych oczkach. 

Po 1,5 godziny gotowania bulionu wyjmujemy mięso i włoszczyznę, bulion przecedzamy przez sito. Marchewki z włoszczyzny kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do bulionu. Dodajemy też ziemniaki. Gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie (ok.20 minut). Dodajemy ogórki. Gotujemy 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.

Na koniec zabielamy zupę śmietaną (najpierw ją hartujemy - mieszamy w kubku z małą ilością zupy).