Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Dyniowe babeczki

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Kruche babeczki z dyniowo-imbirowym nadzieniem tak na początek nadchodzącej jesieni, polecam :-)

Dyniowe babeczki

Składniki:

Dyniowe babeczki

 

  • 300g mąki
  • 150g masła
  • 4 żółtka
  • 70g cukru pudru
  • 900g dyni
  • 50g cukru
  • 70ml wody
  • sok i skórka z jednej cytryny
  • inbir do smaku

Sposób przygotowania:

Dyniowe babeczki
Z mąki, żółtek, cukru i masła zagnieć ciasto kruche, zawiń je w folię i wstaw do lodówki. Z dyni usuń nasiona i obierz ze skóry, w rondelku zagotuj wodę, cukier, i skórkę z cytryny. Miąższ z dyni pokrój w kostkę i dodaj do wody z cukrem, całość gotuj do momenty aż dynia się rozgotuje, na koniec dodaj sok z cytryny i imbir. Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim foremki, na środek wyłóż porcję smażonej dyni, całość przykryj pozostałym ciastem. Babeczki ponacinaj w piecz 30min w 170stop.

Tagi:

dynia