Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Dyniowe buchty z marmoladą

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Bardzo puszyste bułeczki, mięciutki i delikatne. Do środka włożyłam marmoladę z pigwą. Ale można użyć dowolnej marmolady czy czekolady

Dyniowe buchty z marmoladą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dyniowe buchty z marmoladą

 

 

Sposób przygotowania:

Dyniowe buchty z marmoladą
Miąższ z upieczonej dyni przełożyć do rondelka, wlać mleko i zmiksować blenderem na gładki mus. Do misy robota wsypać mąkę, sól, cukier i drożdże. Do dyni dodać rozpuszczone masło i jajka, ponownie zmiksować. Wlać całość do misy robota, wyrobić jednolite ciasto, odstawić do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe miejsce.Po tym czasie podzielić ciasto na 10-12 kawałków (mi wyszło 11sztuk, 8 upiekłam w formie, 3 na blasze). Każdy kawałek spłaszczyć, nałożyć czubatą łyżeczkę marmolady, zlepić i uformować bułeczkę. Bułeczki ułożyć w formie wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut do napuszenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 30 minut (bułeczki ułożone osobno na blasze będą piekły się odrobinę krócej). Wystudzić na kratce.
Dyniowe buchty z marmoladą
Miąższ z upieczonej dyni przełożyć do rondelka, wlać mleko i zmiksować blenderem na gładki mus.
Dyniowe buchty z marmoladą
Do misy robota wsypać mąkę, sól, cukier i drożdże. Do dyni dodać rozpuszczone masło i jajka, ponownie zmiksować
Dyniowe buchty z marmoladą
Po tym czasie podzielić ciasto na 10-12 kawałków (mi wyszło 11sztuk, 8 upiekłam w formie, 3 na blasze). Każdy kawałek spłaszczyć, nałożyć czubatą łyżeczkę marmolady, zlepić i uformować bułeczkę.
Dyniowe buchty z marmoladą
Bułeczki ułożyć w formie wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut do napuszenia.

Tagi:

jajka dynia jajko