Sposób przygotowania:
Dyniowe knedle ze śliwkąETAP 1
Mąkę przesiewamy na stolnicę, wykonujemy w niej kopczyk. W środek wybijamy jajko. Dokładamy sól, ziemniaki oraz dynię.
ETAP 2
Zagniatamy energicznie ciasto. Ilość mąki jest orientalna. Wszytko zależy od gęstości puree dyni. Moja dynia była gęsta więc taka ilość mąki wystarczyła. Gdyby ciasto było rzadkie należy podsypać je delikatnie mąką.
ETAP 3
Z gotowego ciasta toczymy wałek o średnicy około 5 cm, który następnie kroimy na ok 1 cm plastry.
Każdy plaster delikatnie rozgniatamy i układamy na nim śliwkę.
ETAP 4
Ciasto sklejamy i formujemy knedel. Z każdym kawałkiem postępujemy tak samo. Uformowane knedle delikatnie obtaczamy w mące.
ETAP 5
Gotowe knedle gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem niewielkim ilości tłuszczu (np. 1 łyżka oleju). Gotujemy ok 5 minut od momentu wypłynięcia.
Ugotowane odcedzamy, delikatnie przelewamy letnią wodą i porcjujemy na talerze.
Knedle podajemy polane rozpuszczonym masłem. Dodatkowo posypujemy je cynamonowym cukrem. Cukier taki robimy w prosty sposób przez zmieszanie cukru kryształu z niewielką ilością cynamonu.
lukrowanepierniczki
Czekoladka 2
mocsłodkości