jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Dyniowe knedle ze śliwką

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Polecam dyniowe ciasto, które jest słodsze od zwykłego ziemniaczanego, przez co idealnie pasują do owocowego nadzienia. Dodatkowo ma piękny, zachęcający kolorek:

Dyniowe knedle ze śliwką Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Dyniowe knedle ze śliwką

Ciasto

DODATKOWO:

  • śliwki węgierki (około 600 gram),
  • cukier cynamonowy do posypania,
  • rozpuszczone masło do polania

Sposób przygotowania:

Dyniowe knedle ze śliwką

ETAP 1

Dyniowe knedle ze śliwką
Składniki ciasta umieszczamy na stolnicy

Mąkę przesiewamy na stolnicę, wykonujemy w niej kopczyk. W środek wybijamy jajko. Dokładamy sól, ziemniaki oraz dynię.

ETAP 2

Dyniowe knedle ze śliwką
Ze składników zagniatamy energicznie ciasto

Zagniatamy energicznie ciasto. Ilość mąki jest orientalna. Wszytko zależy od gęstości puree dyni. Moja dynia była gęsta więc taka ilość mąki wystarczyła. Gdyby ciasto było rzadkie należy podsypać je delikatnie mąką.

ETAP 3

Dyniowe knedle ze śliwką
na wydzilone porcje ciasta nakładamy śliwki

Z gotowego ciasta toczymy wałek o średnicy około 5 cm, który następnie kroimy na ok 1 cm plastry.
Każdy plaster delikatnie rozgniatamy i układamy na nim śliwkę.

ETAP 4

Dyniowe knedle ze śliwką
Formujemy zgrabne knedle.

Ciasto sklejamy i formujemy knedel. Z każdym kawałkiem postępujemy tak samo. Uformowane knedle delikatnie obtaczamy w mące.

ETAP 5

Dyniowe knedle ze śliwką
Knedle gotujemy w osolonej wodzie do miękkości

Gotowe knedle gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem niewielkim ilości tłuszczu (np. 1 łyżka oleju). Gotujemy ok 5 minut od momentu wypłynięcia.
Ugotowane odcedzamy, delikatnie przelewamy letnią wodą i porcjujemy na talerze.
Knedle podajemy polane rozpuszczonym masłem. Dodatkowo posypujemy je cynamonowym cukrem. Cukier taki robimy w prosty sposób przez zmieszanie cukru kryształu z niewielką ilością cynamonu.


Tagi:

knedle dania