Sposób przygotowania:
Mielone z dynią i szczypiorkiem
Dynię obrać, usunąć miąższ z pestkami, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanej oliwie, ostudzić. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
Do mielonego mięsa dodać roztrzepane jajko, dynię, odciśniętą bułkę, czosnek, posiekany szczypiorek, cebulę i przyprawę do mięsa mielonego ( można dodać 1-2 łyżki bułki tartej). Doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wyrobić.
Z masy mięsnej formować owalne, kotleciki, obtaczać w bułce tartej, tępą stroną noża zrobić kratę i smażyć z obu stron na rozgrzanej oliwie.
Do mielonego mięsa dodać roztrzepane jajko, dynię, odciśniętą bułkę, czosnek, posiekany szczypiorek, cebulę i przyprawę do mięsa mielonego ( można dodać 1-2 łyżki bułki tartej). Doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wyrobić.
Z masy mięsnej formować owalne, kotleciki, obtaczać w bułce tartej, tępą stroną noża zrobić kratę i smażyć z obu stron na rozgrzanej oliwie.
Magdalena88
Marika-