SUPERPRZEPIS

Kotlety gryczane z dynią i filetem

  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 16
Kotlety gryczane z dynią i filetem Więcej zdjęć (5)

Bardzo lubię tego typu obiadki- kotleciki robi się prosto i szybko. Dodatkowo do ich przygotowania można dodać swoje ulubione warzywa.

Składniki:

Kotlety gryczane z dynią i filetem

SKŁADNIKI:

Sposób przygotowania:

Kotlety gryczane z dynią i filetem

ETAP 1

Kotlety gryczane z dynią i filetem
Ugotowana na sypko kaszę studzimy

Kaszę gryczaną gotujemy na sypko. Ugotowaną studzimy.

ETAP 2

Kotlety gryczane z dynią i filetem
Przyprawiona dynie pieczemy na półmiękko

Dynie kroimy w kostkę. Oprószamy ją przyprawami, skrapiamy olejem i pieczemy na pół miękko w 180°C. Gotową studzimy

ETAP 3

Kotlety gryczane z dynią i filetem
Składniki kotlecików umieszczamy w misce

Mięso kroimy w kostkę i przyprawiamy. Natkę pietruszki drobno siekamy.
Tak przygotowane składniki umieszczamy w jednej misce. Dodajemy do nich jajka, mąkę i bułkę tartą.

ETAP 4

Kotlety gryczane z dynią i filetem
Wymieszaną masę doprawiamy do smaku

Całość mieszamy i doprawiamy do smaku. Cześć dyni w trakcie mieszania powinna się rozpadać i połączyć z kaszą.

ETAP 5

Kotlety gryczane z dynią i filetem
Uformowane kotleciki smażmy na rozgrzanym oleju

Na patelni rozgrzewamy olej. Za pomocą łyżki wykładamy porcje ciasta na rozgrzany tłuszcz, formując zgrabne placuszki. Kotleciki smażymy z dwóch stron do zrumienienia. Gotowe odsączany z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podajemy na ciepło


Tagi:

dynia