Pozziomka

Pozziomka

Kuchcik
[Przepisów: 2]

Dyniowe muffinki..

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne dyniowe muffinki dla łasuchów

Dyniowe muffinki..

Składniki:

Dyniowe muffinki..

 

  • Składniki
  • 1/2 szklanka bakalii (rodzynek, pokrojonych fig i daktyli)
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej razowej
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich, drobno pokrojonych
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka mielonych przypraw (cynamonu,gałki muszkatołowej i imbiru)
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki drobno startej surowej dyni
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego
  • 1/2 szklanki płynnego miodu

 

 

Sposób przygotowania:

Dyniowe muffinki..
Bakalie zalać ciepłą wodą i odstawić na 10 minut, następnie odsączyć na sitku. Orzechy włoskie lekko zrumienić na suchej patelni.
Do miski wsypać mąkę, wymieszać z cukrem, przyprawami, proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Wbić jajka, dodać dynię, oliwę i miód, delikatnie wymieszać łyżką, na koniec dodając odsączone bakalie i orzechy.
Papierki do muffinek napełnić do 2/3 wysokości. Jeśli użyjemy jednorazowych papierków na stelażu, otrzymamy 9 babeczek.Wstawić do nagrzanego piekarnika(175 stopni) i piec przez około 20 minut.Smacznego...