Sposób przygotowania:
MUFFINKI POD ŚNIEGOWĄ CZAPĄZ WŁOSKIEJ BEZY
Sposób przygotowania: 1. DYNIOWE MUFFINKI: nagrzewamy piekarniki do 180 st. Wszystkie suche składniki połączyć ze sobą, wymieszać i przesiać przez sito. W osobnej misce połączyć ze sobą mokre składniki. Delikatnie mieszając wlewamy płynne składniki do mąki. Nie mieszamy zbyt dokładnie, ciasto ma pozostać lekko grudkowate. Teraz czas na kandyzowana skórkę i posiekaną białą czekoladę, mieszamy. Masę przekładamy do (u mnie) silikonowych papilotek i (2/3 wysokości) pieczemy w temp. 180 st. przez 20-25 min. Lub do suchego patyczka. 2. BEZA WŁOSKA: w garnuszku umieszczamy 130g cukru, sok z cytryny i wodę, mieszamy i gotujemy na średnim ogniu(nie mieszamy podczas gotowania!). Jednocześnie ubijamy białka z 20g cukru na sztywno. Syrop cukrowy gdy osiągnie temp 118 st, stróżką wlewamy do ubijanych wciąż białek, zwiększając tym samym moc miksera. Ubijamy, aż masa zrobi sztywna i błyszcząca i osiągnie temperaturę pokojową. Przy pomocy rękawa cukierniczego wyciskamy „białe czapeczki” i możemy je opalić palnikiem dla lepszego efektu.