haniakson

haniakson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 451]

Dyniowe muffiny z kruszonką na mące orkiszowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Muffinki - szybkie i proste! Idealna porcja do kawy, na śniadanie, czy na lunch do pracy. Te są bez glutenu, bez białego cukru i bez laktozy. Sama dobroć i wspaniały smak!

Dyniowe muffiny z kruszonką na mące orkiszowej Więcej zdjęć (10)

Składniki:

Dyniowe muffiny z kruszonką na mące orkiszowej

Na ciasto

  • 270 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka sproszkowanego imbiru
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • opcjonalnie 1 łyżeczka sproszkowanych goździków
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 jaja
  • 250 g cukru kokosowego lub demerara
  • 60 ml syropu klonowego
  • 177 ml oliwy z oliwek
  • 425 g puree z dyni

Na kruszonkę

  • 70 g maki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 88 g cukru kokosowego lub demerara
  • 50 g rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/8 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Dyniowe muffiny z kruszonką na mące orkiszowej
1. Najpierw zrobiłam puree. Dynię przekroiłam oczyściłam z gniazd nasiennych obrałam ze skórki i pokroiłam w kostkę. Przełożyłam na wyłożoną papierem blaszkę i piekłam w temp 175*C przez ok 40 minut. Miękką dynię przełożyłam do miski i zmiksowałam.

2. Teraz kruszonka: wymieszałam wszystkie składniki kruszonki, starając się rozcierać w palcach, aby powstały grudki, takie jak w kruszonce z masła. Odstawiłam na bok.

3. W misce wymieszałam suche składniki: mąkę, sodę oczyszczona, proszek do pieczenia, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową i sól. W oddzielnej misce zmiksowałam jaja z cukrem i dodałam syrop klonowy, puree dyniowe i olej. Sucha i mokrą mieszankę wymieszałam łyżka (nie za długo) Napełniłam foremki do 4/5 wysokości i na wierzch każdej wyłożyłam ostrożnie po 1 łyżce kruszonki.

4. Piekłam 30-40 minut (do suchego patyczka) w temp 170*C i po upieczeniu zostawiałam jeszcze na 5 minut, żeby muffiny pooddychały.

5. Przechowywałam w pojemniku do 4 dni, a w lodówce do 6 dni. Zamrożone utrzymują świeżość nawet kilka miesięcy.
Dyniowe muffiny z kruszonka na mące orkiszowej
Oczyszconą i upieczona dynie blendujemy na mus.
Dyniowe muffiny z kruszonka na mące orkiszowej
Puree dyniowe dodajemy do mieszanki mokrych składników.
Dyniowe muffiny z kruszonka na mące orkiszowej
Wymieszane suche składniki dodajemy do mokrych i mieszamy łyżką.
Dyniowe muffiny z kruszonka na mące orkiszowej
Foremki wykładamy papierowymi osłonkami i napełniamy ciastem do 4/5 wysokości.
Dyniowe muffiny z kruszonka na mące orkiszowej
Kruszonkę rozcieramy w palcach.
Dyniowe muffiny z kruszonka na mące orkiszowej
Na każda muffinke nakładamy kruszonkę.
Dyniowe muffiny z kruszonka na mące orkiszowej
Pieczemy do suchego patyczka w temp. 170*C
Dyniowe muffiny z kruszonka na mące orkiszowej
Dyniowe muffiny z kruszonka na mące orkiszowej