iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Dyniowe muffiny z orzeszkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Miały być muffinki, ale wyszły mi muffiny :), idealne do zapakowania dziecku do szkoły. Jest to duża porcja ciasta.

Dyniowe muffiny z orzeszkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Dyniowe muffiny z orzeszkami

 

  • Ciasto:
  • 3,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżeczki przyprawy do pierników
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 4 jajka
  • 24 dag musu z dyni
  • 3/4 szklanki wody
  • Orzechowa posypka:
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 kostki stopionej margaryny
  • 1/2 szklanki krokantu orzechowego

 

Sposób przygotowania:

Dyniowe muffiny z orzeszkami
Orzechowa posypka: Rozpuszczoną i przestudzoną margarynę zagnieść jak kruszonkę z cukrem, mąką, cynamonem i orzeszkami. Ciasto: W osobnej misce wymieszać na sucho przesiana mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia, cukier oraz przyprawę do piernika. Osobno zmiksować jajka z olejem, wodą i musem z dyni. Do suchych składników dolewać mokre cały czas miksując na niskich obrotach miksera. Foremki do muffinek napełnić do 3/4 wysokości ciastem i posypać posypką. Piec w temp. 175 st około 30 min( moje piekły się nawet 35min ze względu na wielkość)
Dyniowe muffiny z orzeszkami
suche składniki wymieszać osobno w misce
Dyniowe muffiny z orzeszkami
mokre składniki dolewać do suchuch i miksować
Dyniowe muffiny z orzeszkami
muffinki posypać orzechową posypką i upiec