jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Dyniowe precle na słodko

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Ciasto ma piękny złocisty kolorek, jest miękkie, a z dodatkiem lukru i orzechów smakuje REWELACYJNIE! Precle można wykończyć dowolnie: polewając rozpuszczoną czekoladą lub przed pieczeniem posypać kruszonką.

Dyniowe precle na słodko Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dyniowe precle na słodko

 

 

 

Sposób przygotowania:

Dyniowe precle na słodko
CIASTO: Mleko delikatnie podgrzewamy. Rozpuszczamy w nim drożdże, 3 łyżki mąki i jedną łyżkę cukru. Dokładnie mieszamy i pozostawiamy do podrośnięcia. Między czasie rozpuszczamy masło i studzimy. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy pozostały cukier, jajka, sól, dynie oraz stopniowo w miarę wyrabiania dodajemy mąkę. Ciasto wyrabiamy około 15 minut. Pod koniec dodajemy tłuszcz. Jeśli ciasto jest zbyt gęste można dodać odrobine mleka. Ilość mleka zależy od gęstości dodanego purée z dyni ( Jeśli była ona gęsta potrzeba więcej mleka, jeśli rzadsza mleka dajemy mniej). Gdy ciasto jest gotowe (odchodzi od dłoni i garnka) przykrywamy je i pozostawiamy do podrośnięcia. Ciasto rośnie około 1 godziny.Wyrośnięte wykładamy na stolnicę. Dzielimy na około 16 części. Z każdej części formujemy wałek o długości około 30-40 cm. Wałek zaginamy w połowie, zaplatając końce. Zaplecione końce zawijamy ku górze formując w ten sposób precla. Uformowane precle przekładamy na przygotowaną blaszkę. Układamy miejscem łączenia do spodu. Precle smarujemy roztrzepanym jajkiem i pozostawiamy do lekkiego podrośnięcia. Wyrośnięte wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 15-20 minut w 180°C. Upieczone, jeszcze ciepłe smarujemy lukrem i posypujemy posiekanymi orzechami. Pozostawiamy do ostygnięcia ciasta i zastygnięcia lukru.WYKOŃCZENIE: Mleko wlewamy na miseczkę. Dodajemy stopniowo cukier puder i cały czas mieszamy do uzyskania gęstego, jednolitego (bez kawałków cukru) lukru. Ciepłe precle smarujemy za pomocą pędzelka lukrem. Posypujemy orzechami.
Dyniowe precle na słodko
Pod koniec wyrabiania do ciasta dodajemy tłuszcz.
Dyniowe precle na słodko
Gotowe ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia
Dyniowe precle na słodko
Uformowane precle prze pieczeniem smarujemy jajkiem
Dyniowe precle na słodko
Upieczone precle, jeszcze ciepłe smarujemy lukrem. posypujemy orzechami