slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 908]

Risotto z zielonym groszkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na smaczne i proste w przygotowaniu risotto z zielonym mrożonym groszkiem. Pyszne i treściwe risotto (choć bez mięsa) jest świetną propozycją na szybki obiad lub kolację. Polecam

Risotto z zielonym groszkiem

Składniki:

Risotto z zielonym groszkiem

 

  • 1 szkl ryżu do risotta (może byc dowolny)
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju/oliwy
  • 3 szkl bulionu
  • 250 g mrożonego zielonego groszku
  • sól, pieprz
  • tarty ser

Sposób przygotowania:

Risotto z zielonym groszkiem
Cebulę obieramy, siekamy drobno i przesmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Po chwili dodajemy suchy ryż i smażymy przez chwile, aż się zeszkli. Następnie dodajemy chochlę bulionu, mieszamy.

Gdy bulion zostanie wchłonięty, dodajemy kolejną porcję. Robimy tak, aż do zużycia całego bulionu. Po 15 minutach gotowania, dodajemy groszek i gotujemy przez kolejne 5 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Podajemy z odrobiną tartego sera.