edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Drożdżowe rogaliki dyniowe z orzechowym nadzieniem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 32
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Przepyszne, delikatne, puszyste, lekkie, cudownie żółte, z chrupiącym nadzieniem, po prostu bajka, szczerze polecam!

Drożdżowe rogaliki dyniowe z orzechowym nadzieniem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Drożdżowe rogaliki dyniowe z orzechowym nadzieniem

CIASTO:

  • 40 dag mąki pszennej tortowej + do podsypania
  • 7 dag masła
  • 3/4 szklanki mleka
  • opakowanie 7 g drożdży instant
  • 1/3 szklanki cukru
  • laska wanilii
  • 2 żółtka
  • 2 bardzo kopiaste łyżki dyniowego puree – u mnie z dyni hokkaido
  • 1/2 łyżeczki soli

NADZIENIE:

DODATKOWO:

Sposób przygotowania:

Drożdżowe rogaliki dyniowe z orzechowym nadzieniem
Mleko, cukier i masło umieścić w rondelku, dodać ziarenka z 1 laski wanilii (resztę strączka posiekać, wrzucić do słoiczka i zasypać drobnym cukrem), podgrzać aż cukier się rozpuści, odstawić.

Żółtka rozetrzeć na biało, dodać mus z dyni i wymieszać, masę dołożyć do rondelka z letnim mlekiem.

Mąkę przesiać, wymieszać z suchymi drożdżami i solą, dodać mokre składniki, całość wymieszać łyżką, przykryć ściereczką i odstawić na 5-10 minut.

Po tym czasie wyrobić gładkie ciasto, ponownie przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę.

W tym czasie przygotować nadzienie. Orzechy zmielić lub drobno posiekać, wymieszać z cukrem, cynamonem i stopionym masłem.

Wyrośnięte ciasto przebić, krótko wyrobić, podsypując mąką rozwałkować na grubość ok. 1 cm i pokroić w trójkąty.

Na każdy trójkąt nałożyć porcję nadzienia, począwszy od podstawy zwinąć rogaliki i ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. U mnie wyszły 32 sztuki.

Blaszkę przykryć ściereczką i znów zostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.

Wyrośnięte rogaliki posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżeczką mleka.

Piec około 15 minut do zrumienienia.

1.

Drożdżowe rogaliki dyniowe z orzechowym nadzieniem
W rondelku podgrzać masło, mleko, cukier i wanilię.

2.

Drożdżowe rogaliki dyniowe z orzechowym nadzieniem
Do utartych na biało żółtek dodać puree z dyni.

3.

Drożdżowe rogaliki dyniowe z orzechowym nadzieniem
Puree z żółtkami dodać do rondelka z letnim mlekiem.

4.

Drożdżowe rogaliki dyniowe z orzechowym nadzieniem
Składniki suche i mokre wymieszać z grubsza łyżką.

5.

Drożdżowe rogaliki dyniowe z orzechowym nadzieniem
Wyrobić gładkie ciasto.

6.

Drożdżowe rogaliki dyniowe z orzechowym nadzieniem
Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

7.

Drożdżowe rogaliki dyniowe z orzechowym nadzieniem
Składniki nadzienia wymieszać.

8.

Drożdżowe rogaliki dyniowe z orzechowym nadzieniem
Ciasto rozwałkować, pokroić w trójkąty, rozłożyć nadzienie.

9.

Drożdżowe rogaliki dyniowe z orzechowym nadzieniem
Zwinąć rogaliki i ułożyć na blaszce.

10.

Drożdżowe rogaliki dyniowe z orzechowym nadzieniem
Wyrośnięte rogaliki posmarować roztrzepanym jajkiem.

11.

Drożdżowe rogaliki dyniowe z orzechowym nadzieniem
Piec około 15 minut.