Sposób przygotowania:
Drożdżowe rogaliki dyniowe z orzechowym nadzieniem
Mleko, cukier i masło umieścić w rondelku, dodać ziarenka z 1 laski wanilii (resztę strączka posiekać, wrzucić do słoiczka i zasypać drobnym cukrem), podgrzać aż cukier się rozpuści, odstawić.
Żółtka rozetrzeć na biało, dodać mus z dyni i wymieszać, masę dołożyć do rondelka z letnim mlekiem.
Mąkę przesiać, wymieszać z suchymi drożdżami i solą, dodać mokre składniki, całość wymieszać łyżką, przykryć ściereczką i odstawić na 5-10 minut.
Po tym czasie wyrobić gładkie ciasto, ponownie przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę.
W tym czasie przygotować nadzienie. Orzechy zmielić lub drobno posiekać, wymieszać z cukrem, cynamonem i stopionym masłem.
Wyrośnięte ciasto przebić, krótko wyrobić, podsypując mąką rozwałkować na grubość ok. 1 cm i pokroić w trójkąty.
Na każdy trójkąt nałożyć porcję nadzienia, począwszy od podstawy zwinąć rogaliki i ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. U mnie wyszły 32 sztuki.
Blaszkę przykryć ściereczką i znów zostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Wyrośnięte rogaliki posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżeczką mleka.
Piec około 15 minut do zrumienienia.
Żółtka rozetrzeć na biało, dodać mus z dyni i wymieszać, masę dołożyć do rondelka z letnim mlekiem.
Mąkę przesiać, wymieszać z suchymi drożdżami i solą, dodać mokre składniki, całość wymieszać łyżką, przykryć ściereczką i odstawić na 5-10 minut.
Po tym czasie wyrobić gładkie ciasto, ponownie przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę.
W tym czasie przygotować nadzienie. Orzechy zmielić lub drobno posiekać, wymieszać z cukrem, cynamonem i stopionym masłem.
Wyrośnięte ciasto przebić, krótko wyrobić, podsypując mąką rozwałkować na grubość ok. 1 cm i pokroić w trójkąty.
Na każdy trójkąt nałożyć porcję nadzienia, począwszy od podstawy zwinąć rogaliki i ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. U mnie wyszły 32 sztuki.
Blaszkę przykryć ściereczką i znów zostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Wyrośnięte rogaliki posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżeczką mleka.
Piec około 15 minut do zrumienienia.
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
SylaUla
edytaha
Będzie mi bardzo miło :)
lukrowanepierniczki