Sposób przygotowania:
Sernik czekoladowy na kruchym cieście z rodzynkamiWykonanie ciasta:
Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie wylepiamy nim blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm.
Ciasto źle się wałkuje i przenosi do formy, bo jest bardzo kruche od mąki krupczatki, więc lepiej wałkować po kawałku ciasta i wylepiać nim dno blaszki. Następnie oprószamy je kaszą manną i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania pozostałych składników.
Wykonanie masy serowej:
Masło lub margarynę, cukier, cukier waniliowy i żółtka ucieramy na puszystą masę, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy, dodajemy budynie, kakao i ser i dokładnie ucieramy, na koniec dodajemy rodzynki i dokładnie mieszamy.
Masę serową wykładamy równomiernie na ciasto.
Wykonanie pianki:
Pianka: Białka ubijamy na sztywno, następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, na koniec wsypujemy budynie w proszku i kakao, dokładnie miksujemy.
Do pieczenia:
Piankę wykładamy równomiernie na masę serową.
Sernik pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 60 minut do zrumienienia. Upieczony dokładnie studzimy.
Podanie:
Upieczony sernik dokładnie studzimy. Przestudzony sernik najlepiej wstawić do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Rady:
Zamiast sera w wiadereczku można użyć inny ser, ale należy go zmielić co najmniej trzy razy.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Sernik można pokroić na około 30 kawałków.
Blaszka o wymiarach 24 cm x 35 cm.
gusia1000
Babeczka35
Dziękuję.