-AGULINA-

-AGULINA-

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 190]

Szarlotka z dynią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Nie przepadam za dynią ale chciałam posmakować ciasta z jej udziałem. Moje pierwsze ciasto nie za bardzo wyszło. Nie poddałam się. Zrobiłam kolejne. Szybkie i wyszło przepyszne.

Szarlotka z dynią Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szarlotka z dynią

 

  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki sody

 

Sposób przygotowania:

Szarlotka z dynią
Mąkę,cukier, kaszę manną,sól i sodę wymieszać w misce.

Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Na tych samych oczkach zetrzeć do miski z jabłkami dynię. Dodać cukier, cynamon oraz olejek waniliowy. Wymieszać.

Ciasto podzielić na trzy równe części. Natomiast jabłka z dynią na połowę.

Na dno formy wysypać pierwsza część ciasta. Następnie wyłożyć jabłka z dynią. Na to znowu ciasto i drugą część jabłek z dynią. Na górę wysypać ostatnią część ciasta.

Zimne masło zetrzeć na tarce i wyłożyć na górę ciasta.

Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 60 minut.
Szarlotka z dynią
Składniki suche wymieszać. Podzielić na trzy równe części.
Szarlotka z dynią
Jabłka zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach.Na tej samej tarce zetrzeć dynie. Dodać cukier, cynamon i olejek. Podzielić na połowę.
Szarlotka z dynią
Ciasto na przemian z jabłkami i dynią wyłożyć na blachę.
Szarlotka z dynią
Na górę ciasta wyłożyć starte na tarce masło. Piec około 60 minut w 180 stopniach.