slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Makowiec drożdżowy z domową masą makową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na domowy makowiec na cieście drożdżowym. Do tego masa makowa własnej roboty bez chemii. Smacznego

Makowiec drożdżowy z domową masą makową

Składniki:

Makowiec drożdżowy z domową masą makową

 

  • ciasto: 3,5 szkl mąki+ do podsypania
  • 1 op. suchych drożdży (7 g)
  • 2 jajka
  • 1/2 szkl mleka
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 100 g masła
  • szczypta soli
  • masa makowa:200 g mielonego maku niebieskiego
  • 1 białko jaja
  • 5 łyżek syropu z agawy
  • 1 łyżka suszonej skórki pomarańczowej
  • garść rodzynek
  • garść suszonych moreli
  • garść orzechów (u mnie nerkowce)
  • garść suszonej żurawiny
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka masła
  • 2 keksówki 24x12 cm

Sposób przygotowania:

Makowiec drożdżowy z domową masą makową
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.

Ciasto:

Masło rozpuszczamy na patelni i odstawiamy do przestygnięcia. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy suche drożdże, cukier puder, szczyptę soli, mleko, jajka i roztopione masło. Wyrabiamy elastyczne ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia.

W tym czasie robimy masę makową:

Mielony mak zalewamy gorącą wodą i odstawiamy do ostygnięcia. Kroimy na paseczki suszone morele, siekamy orzechy i rozpuszczamy masło. Zaparzony mak odciskamy z wody, przekładamy do miski. Do maku dodajemy pozostałe składniki, mieszamy i gotowe.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części i rozwałkowujemy je na stolnicy oprószonej mąką na kształt prostokąta trochę większego niż keksówka. Na środek każdego prostokąta wykładamy po połowie masy makowej zostawiając wolne brzegi ciasta. Brzegi ciasta nacinamy nożem tworząc paski o szerokości ok. 1 cm. Nadzienie przykrywamy ciastem przeplatając na zmianę paski ciasta. Delikatnie przekładamy oba ciasta do keksówek i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 1 godzinę w temperaturze 180 stopni.