Sposób przygotowania:
Dyniowy placek z seremKrok 1:
Dynie kroimy w kosteczkę. Gotujemy do miękkości. Odcedzamy. Studzimy. Następnie miksujemy.
Krok 2:
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku wraz z 1 łyżką cukru i mąki. Odstawiamy na 5 minut do wyrośnięcia. Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Mieszamy z dynią, mąką, drożdżami i rozpuszczonym masłem. Zagniatamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 3:
Gdy ciasto rośnie przygotowujemy masę serową. Twaróg przeciskamy przez praskę. Dodajemy cukier waniliowy oraz cukier do smaku, wlewamy mleko i dodajemy żółtko. Całość dokładnie mieszamy.
Krok 4:
Ciasto dzielimy na dwie części. Pierwszą cześć wkładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto smarujemy twarogiem. Przykrywamy ciastem. Wszystkie składniki kruszonki zagniatamy i wysypujemy na wierzch ciasta. Pieczemy ok 1 godzinę w 180 stopniach.
Smacznego!