dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Dyniowy placek z serem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 150
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny placek drożdżowy z dodatkiem pure z dyni, przełożony pyszną masą serową. Bardzo fajne ciasto.

Dyniowy placek z serem

Składniki:

Dyniowy placek z serem

Placek:

Masa serowa:

  • 20 dag twarogu
  • cukier waniliowy
  • 2 - 3 łyż mleka
  • cukier do smaku
  • żółtko

Kruszonka:

  • 1 łyż masła
  • 1 łyż wiórków kokosowych
  • 2 łyż mąki
  • 2 łyż cukru

Sposób przygotowania:

Dyniowy placek z serem

Krok 1:

Dyniowy placek z serem
Pokrojoną dynie gotujemy, a następnie miksujemy.

Dynie kroimy w kosteczkę. Gotujemy do miękkości. Odcedzamy. Studzimy. Następnie miksujemy.

Krok 2:

Dyniowy placek z serem
Zagniecione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia.

Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku wraz z 1 łyżką cukru i mąki. Odstawiamy na 5 minut do wyrośnięcia. Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Mieszamy z dynią, mąką, drożdżami i rozpuszczonym masłem. Zagniatamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Krok 3:

Dyniowy placek z serem
Twaróg mieszamy z cukrami, mlekiem i żółtkiem.

Gdy ciasto rośnie przygotowujemy masę serową. Twaróg przeciskamy przez praskę. Dodajemy cukier waniliowy oraz cukier do smaku, wlewamy mleko i dodajemy żółtko. Całość dokładnie mieszamy.

Krok 4:

Dyniowy placek z serem
Ciasto pieczemy ok 1 godzinę do uchego patyczka.

Ciasto dzielimy na dwie części. Pierwszą cześć wkładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto smarujemy twarogiem. Przykrywamy ciastem. Wszystkie składniki kruszonki zagniatamy i wysypujemy na wierzch ciasta. Pieczemy ok 1 godzinę w 180 stopniach.
Smacznego!


Tagi:

ciasto