Sposób przygotowania:
Dyniowo-marchewkowe muffinki z cynamonowym krememETAP 1:
Przygotuj muffinki. Formę na muffinki wyłóż papilotkami, możesz tez użyć papilotek wolno stojących.
Jajka ubij w dużej misce na puch z cukrem, następnie wlej do nich olej i ubij na puszysta masę.
Składniki sypkie wymieszaj i dodawaj partiami na przemian z kefirem do masy jajecznej.
Mieszaj ręczną trzepaczką lub na niskich obrotach miksera. Dodaj puree z dyni oraz startą marchewkę, dokładnie wymieszaj.
Na końcu dodaj startą skórkę z pomarańczy oraz kropelki czekoladowe. Gotowym ciastem napełnij papilotki do 3/4 wysokości.
Blachę wstaw do piekarnika i piecz przez 30 minut w temperaturze 160 stopni. Upieczone muffinki ostudź.
Z podanej ilości otrzymałam 15 muffinek.
Gdy muffinki stygną przygotuj krem. Schłodzona śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem, dodaj mascarpone oraz cynamon i wymieszaj mikserem.
Kremem napełnij rękaw z końcówką w kształcie gwiazdy i udekoruj każdą muffinkę.
Muffinki przechowuj w lodówce.
SylaUla