bietka

bietka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 137]

Rogaliki z nutellą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo smaczne rogaliki, idealne do porannej kawki albo herbatki, a nutella daje wyjątkowy smak. Dzieci je bardzo lubią.

Rogaliki z nutellą

Składniki:

Rogaliki z nutellą

Ciasto:

Dodatkowo:

  • nutella na nadzienie
  • cukier puder do posypania
  • jajko do posmarowania rogalików

Sposób przygotowania:

Rogaliki z nutellą
Mąkę przesiać , dodać pokruszone drożdże, cukier puder, żółtka, szczyptę soli i lekko wymieszać, wlać ciepłe mleko i wyrobić ciasto, pod koniec wlać roztopioną i przestudzoną margarynę, jeszcze chwilę wyrabiać, do momentu aż tłuszcz zostanie wchłonięty i ciasto będzie odchodziło od ręki (w razie potrzeby dodać albo mąki albo mleka).

Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć go na stolnicę, rozwałkować i wycinać trójkąty, na każdy nałożyć łyżeczkę nutelli i zwijać rogaliki, ułożyć je na formie wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować je rozkłóconym jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 40 minut aż się zarumienią.

Jak rogaliki przestygną to posypać je cukrem pudrem.