Ostra na Słodko

Ostra na Słodko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 409]

Dyniowy sernik na zimno z musem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 100
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Delikatny serniczek z królowej jesieni, czyli dyni! Prosty i niezwykle smaczny pomysł na deser albo słodką przekąskę.

Dyniowy sernik na zimno z musem

Składniki:

Dyniowy sernik na zimno z musem

 

  • SKŁADNIKI:
  • serek homogenizowany waniliowy - 300 g
  • dynia - ok. 70 dag
  • cukier - 40 g
  • cukier waniliowy - 20 g
  • żelatyna ( 30 g + 10 g )
  • woda ( 100 ml + 50 ml )
  • sok z cytryny - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Dyniowy sernik na zimno z musem
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Dynię obieramy, kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka, podlewamy 2 łyżkami wody i gotujemy do miękkości. Studzimy. Dodajemy cukier. Miksujemy blenderem na gładki mus. Ok. 150 g musu odkładamy do innego naczynia i wciskamy do niego sok z cytryny. Mieszamy. Zostawiamy musy do ostygnięcia.

Do garnka z większą ilością musu dodajemy serki waniliowe i mieszamy ( tym razem łyżką ) do uzyskania jednolitej konsystencji. W 100 ml wrzątku rozpuszczamy dokładnie 30 g żelatyny. Studzimy. Wlewamy powoli do masy serowo – dyniowej ciągle miksując blenderem. Wylewamy do tortownicy (18 cm). Wstawiamy do zamrażarki , by stężało.

DRUGA MASA : W 50 ml wrzątku rozpuszczamy 10 g żelatyny. Studzimy. Wlewamy do musu z cytryną. Mus wylewamy na zastygniętą masę serową. Chłodzimy kilka godzin w lodówce. Smacznego!