Sposób przygotowania:
Dyniowy sernik na zimno z musem
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Dynię obieramy, kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka, podlewamy 2 łyżkami wody i gotujemy do miękkości. Studzimy. Dodajemy cukier. Miksujemy blenderem na gładki mus. Ok. 150 g musu odkładamy do innego naczynia i wciskamy do niego sok z cytryny. Mieszamy. Zostawiamy musy do ostygnięcia.
Do garnka z większą ilością musu dodajemy serki waniliowe i mieszamy ( tym razem łyżką ) do uzyskania jednolitej konsystencji. W 100 ml wrzątku rozpuszczamy dokładnie 30 g żelatyny. Studzimy. Wlewamy powoli do masy serowo – dyniowej ciągle miksując blenderem. Wylewamy do tortownicy (18 cm). Wstawiamy do zamrażarki , by stężało.
DRUGA MASA : W 50 ml wrzątku rozpuszczamy 10 g żelatyny. Studzimy. Wlewamy do musu z cytryną. Mus wylewamy na zastygniętą masę serową. Chłodzimy kilka godzin w lodówce. Smacznego!
Do garnka z większą ilością musu dodajemy serki waniliowe i mieszamy ( tym razem łyżką ) do uzyskania jednolitej konsystencji. W 100 ml wrzątku rozpuszczamy dokładnie 30 g żelatyny. Studzimy. Wlewamy powoli do masy serowo – dyniowej ciągle miksując blenderem. Wylewamy do tortownicy (18 cm). Wstawiamy do zamrażarki , by stężało.
DRUGA MASA : W 50 ml wrzątku rozpuszczamy 10 g żelatyny. Studzimy. Wlewamy do musu z cytryną. Mus wylewamy na zastygniętą masę serową. Chłodzimy kilka godzin w lodówce. Smacznego!
kołczu
mysza75
edytaha