Sposób przygotowania:
Dyniowy sos do pizzyDynia
Obraną dynię kroimy na kawałki i przekładamy do garnka. Podlewamy odrobiną wody i gotujemy najpierw pod przykryciem, jak puści sok odkrywamy, dodajemy 2 łyżki soli, pieprz i gotujemy dalej.
Cebula
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulę z czosnkiem i łyżką soli.
Papryka
Papryki myjemy i usuwamy gniazda nasienie. Kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli i czosnku. Smażymy razem, aż zmięknie i dość mocno odparuje.
Gotowanie
Cebulę z czosnkiem i papryką dodajemy do dyni, dodajemy koncentrat pomidorowy, cukier, ocet i inne przyprawy.
Gotujemy razem, aż woda mocno odparuje.
Blendujemy na gładko, doprawiamy i gorący sos nalewamy w słoiki. Odwracamy do góry dnem do zawekowania.