WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Dyniowy sos do pizzy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Gęsty, aromatyczny sos z dyni, papryki, cebuli i pomidorów. Idealny do pizzy i jako sos do makaronu.

Dyniowy sos do pizzy

Składniki:

Dyniowy sos do pizzy

 

  • 3 kg dyni
  • 1 kg papryki
  • 1 kg cebuli
  • 1 główka czosnku
  • 0,5 szkl oleju
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 szklanki octu winnego
  • 4 łyżki przyprawy włoskiej
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • 3 łyżki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 600 g koncentratu pomidorowego

Sposób przygotowania:

Dyniowy sos do pizzy

Dynia

Dyniowy sos do pizzy
Dynię gotujemy pokrojoną na mniejsze kawałki.

Obraną dynię kroimy na kawałki i przekładamy do garnka. Podlewamy odrobiną wody i gotujemy najpierw pod przykryciem, jak puści sok odkrywamy, dodajemy 2 łyżki soli, pieprz i gotujemy dalej.

Cebula

Dyniowy sos do pizzy
Cebulę kroimy drobno i podsmażamy na oleju.

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulę z czosnkiem i łyżką soli.

Papryka

Dyniowy sos do pizzy
Papryki kroimy na mniejsze kawałki i podsmażamy.

Papryki myjemy i usuwamy gniazda nasienie. Kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli i czosnku. Smażymy razem, aż zmięknie i dość mocno odparuje.

Gotowanie

Dyniowy sos do pizzy
Sos powinien być gęsty i mieć bardzo gładką konsystencję.

Cebulę z czosnkiem i papryką dodajemy do dyni, dodajemy koncentrat pomidorowy, cukier, ocet i inne przyprawy.

Gotujemy razem, aż woda mocno odparuje.

Blendujemy na gładko, doprawiamy i gorący sos nalewamy w słoiki. Odwracamy do góry dnem do zawekowania.