Sposób przygotowania:
Dżem egzotyczny wersja 2
Mango obrać ze skórki, oddzielić miaższ od pestki, pokroić w kostke.
Kiwi obrać ze skórki i pokroić w kostke.
Banany obrać ze skórki. Przekroić każdy wzdłuż na pół i pokroić w plasterki.
Wszystkie owoce włozyć do garnka. Wcisnać sok z cytryny. Wsypać cukier. Podgrzewac wszystko razem, często mieszajac aż cukier całkowicie sie rozpuści. Następnie zwiększyc ogień i nadal mieszając doprowadzic do wrzenia. Gotować 10-15 minut.
Środek żelujący rozrobić zgodnie z przepisem na opakowaniu, dodac do owoców. Zagotować (chyba że na opakowaniu pisze inaczej - zależy od użytego środka żelujacego).
Zszumować (jesli komus nie przeszkadza lekka piana na wierzchu dżemu to można pominać). Gorący przełożyć do słoików, od razu zakręcać. Odstawić do wystygniecia.
Kiwi obrać ze skórki i pokroić w kostke.
Banany obrać ze skórki. Przekroić każdy wzdłuż na pół i pokroić w plasterki.
Wszystkie owoce włozyć do garnka. Wcisnać sok z cytryny. Wsypać cukier. Podgrzewac wszystko razem, często mieszajac aż cukier całkowicie sie rozpuści. Następnie zwiększyc ogień i nadal mieszając doprowadzic do wrzenia. Gotować 10-15 minut.
Środek żelujący rozrobić zgodnie z przepisem na opakowaniu, dodac do owoców. Zagotować (chyba że na opakowaniu pisze inaczej - zależy od użytego środka żelujacego).
Zszumować (jesli komus nie przeszkadza lekka piana na wierzchu dżemu to można pominać). Gorący przełożyć do słoików, od razu zakręcać. Odstawić do wystygniecia.
eli_555