Sposób przygotowania:
Dżem jabłkowo-figowy
Figi myjemy i kroimy kostkę (powinno być 400 g).
Jabłka myjemy i obieramy następnie ścieramy na tarce o średnich oczkach (powinno być 600 g).
Tak przygotowane owoce przekładamy do szerokiego garnka, dodajemy żelfix i mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia ciągle mieszając (masa jest dość gęsta). Do gotujących się owoców wsypujemy cukier, intensywnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy 3 minuty ciągle mieszając. Gorący dżem przekładamy do słoików typu twist-off, zakręcamy i odwracamy do góry dnem na 15 minut. Po tym czasie słoiki odwracamy i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
SMACZNEGO!
Jabłka myjemy i obieramy następnie ścieramy na tarce o średnich oczkach (powinno być 600 g).
Tak przygotowane owoce przekładamy do szerokiego garnka, dodajemy żelfix i mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia ciągle mieszając (masa jest dość gęsta). Do gotujących się owoców wsypujemy cukier, intensywnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy 3 minuty ciągle mieszając. Gorący dżem przekładamy do słoików typu twist-off, zakręcamy i odwracamy do góry dnem na 15 minut. Po tym czasie słoiki odwracamy i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
SMACZNEGO!