Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Dżem jagodowy z wanilią i dodatkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Jagody z nutą wanilii, kardamonu i anyżu

Dżem jagodowy z wanilią i dodatkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dżem jagodowy z wanilią i dodatkami

 

  • ½ kg jagód
  • Laska wanilii
  • Gwiazdka anyżu
  • Łyżeczka mielonego kardamonu
  • ½ łyżeczka nasion anyżu
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 160g cukru żelującego (3:1)

 

Sposób przygotowania:

Dżem jagodowy z wanilią i dodatkami
Jagody wsypujemy do garnka z grubym dnem. Laskę wanilii przekrajamy na pół, ziarenka ze środka wrzucamy do jagód. Dodajemy też kardamon, anyż i cukier waniliowy. Dokładnie mieszamy, kładziemy na wierzchu laskę wanilii i gwiazdkę anyżu, zasypujemy cukrem żelującym, mieszamy i odstawiamy na 4 godziny. Następnie garnek stawiamy na palniku. Doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając, i gotujemy przez 3-4 minuty na średnim ogniu, pamiętając i mieszaniu. Wyciągamy ze laskę wanilii i gwiazdkę anyżu, a dżem przekładamy do wyparzonych i osuszonych słoików. Zakręcamy i odstawiamy do góry dnem. Jak ostygną, odwracamy i sprawdzamy, czy wszystkie są dokładnie zamknięte. Z pół kg jagód, wychodzi niewiele dżemu, zrobiłam tylko tyle, żeby sprawdzić czy takie połączenie smaków będzie ok. Wyszło przepysznie! Z pewnością powtórzę z większej ilości owoców.
Dżem jagodowy z wanilią i dodatkami
Jagody mieszamy z cukrem waniliowym i przyprawami
Dżem jagodowy z wanilią i dodatkami
Dodajemy laskę wanilii gwiazdkę anyżu i cukier żelujący
Dżem jagodowy z wanilią i dodatkami
Całość gotujemy dosłownie chwilę pamiętając i mieszaniu
Dżem jagodowy z wanilią i dodatkami
dżemem napełniamy wyparzone słoiki i zakręcamy