plocia

plocia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 163]

Dżem porzeczkowo-malinowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszny dżemik, który potrafiłby zrobić każdy. W sam raz do ciast jak i na chlebek.

Dżem porzeczkowo-malinowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dżem porzeczkowo-malinowy

 

  • 0,5 kg czerwonej porzeczki
  • 0,3 kg malin
  • 0,5 szkl. cukru
  • 1 żelfix 3:1 Dr.Oetker

Sposób przygotowania:

Dżem porzeczkowo-malinowy
Porzeczki i maliny dokładnie umyć. Do garnka (najlepiej z podwójnym dnem) wsypać owoce, dodać żelfix i zagotować ciągle mieszając. Pod koniec gotowania dodać cukier, gotować jeszcze z 2-3 minuty i gorące konfitury przelać do słoików. Szybko zakręcić i postawić do góry dnem. Konfitura wyśmienita do ciast a mi najlepiej smakuje w babeczkach.
Dżem porzeczkowo-malinowy
Porzeczki i maliny dokładnie umyć. Do garnka (najlepiej z podwójnym dnem) wsypać owoce,
Dżem porzeczkowo-malinowy
dodać żelfix i zagotować ciągle mieszając. Pod koniec gotowania dodać cukier, gotować jeszcze z 2-3 minuty i
Dżem porzeczkowo-malinowy
dodać żelfix i zagotować ciągle mieszając. Pod koniec gotowania dodać cukier, gotować jeszcze z 2-3 minuty i
Dżem porzeczkowo-malinowy
gorące konfitury przelać do słoików. Szybko zakręcić i postawić do góry dnem. Konfitura wyśmienita do ciast a mi najlepiej smakuje w babeczkach.